2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Szélesvásznú történelem - Én és a nagyapám 17:25

Külföld

Százezrek tüntettek a katalán függetlenségi mozgalom vezetőinek szabadon engedéséért

Százezrek tüntettek szombaton Barcelonában a katalán függetlenségi mozgalom kilenc vezetőjének szabadon engedéséért, akikre a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazással és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával összefüggésben börtönbüntetést szabtak ki.

  • Százezrek tüntettek a katalán függetlenségi mozgalom vezetőinek szabadon engedéséért

A barcelonai rendőrség szerint mintegy 350 ezer embert gyűlt össze Barcelona belvárosában, sokuk a Katalónia függetlenségét támogató zászlót tartott kezében. A megmozdulást az elszakadást támogató legfőbb helyi csoportok szervezték, akik új államot akarnak létrehozni Spanyolország északkeleti részén.

"Nem fogadhatjuk el, hogy az elítéltekre kilenctől 13 évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki a katalánok önrendelkezésének megvédése miatt" - mondta az ANC nevű helyi szakadárpárt csoport vezetője, Elisenda Paluzie.

A spanyol legfelsőbb bíróság 9-13 év börtönbüntetésre ítélt kilenc katalán tisztségviselőt, négyüket közpénzükkel való visszaélés miatt is elítélték. Hármukat engedetlenség miatt ítélték el. A vádlottak mindegyikét felmentették a legsúlyosabbnak számító zendülés vádja alól, amely akár 25 év börtönbüntetést vonhat maga után.

Az október 14-én kihirdetett ítélet eleinte békés tüntetéseket váltott ki Barcelonában és egyéb közeli városokban, amelyek viszont később erőszakos összecsapásokba torkollottak a rendőrséggel hat napon keresztül.

A spanyol kormány azt mondta a katalán vezetőknek, hogy a nemzeti parlamentnek kellene módosítani a nemzetet oszthatatlannak tekintő alkotmányt ahhoz, hogy törvényes legyen egy régió elszakadása.

Eközben a legnagyobb spanyolpárti helyi szervezet, a Katalán Civil Társadalom tüntetésre szólított fel vasárnap Barcelonában. Katalónia 7,5 millió lakosának körülbelül fele ellenzi az ország többi részével fennálló évszázados kapcsolatok megszakítását.

A katalán válság valószínűleg fontos témája lesz a november 10-i általános választásnak.

Eközben szombaton a radikális jobboldali Vox párt tüntetést tartott Madridban, néhány ezer ember részvételével. A Vox a Spanyolország szétszakadását megakadályozó legjobb opciónak próbálja beállítani magát.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarországnak ismét igaza lett

Magyarországnak ismét igaza lett

A tudományos állásfoglalás szerint 2050-ig a klímasemlegesség nem érhető el atomenergia nélkül. Magyarország régóta atomenergia-párti, amely miatt számos kritika érte. Most úgy tűnik, a dubaji klímacsúcson fordulat történt a nemzetközi közösség álláspontjában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!