2019. október 17.,
csütörtök, Hedvig napja

Százával érkeztek migránsok Leszboszra, Olaszország engedi kikötni a menekülteket

2019. szeptember 21., szombat 14:33

Olaszország is megnyitotta kikötőit a bevándorlókat szállító hajók és csónakok előtt. Lampedusa szigetét a hét végén több mint 100 menekült érte el.

llegális bevándorlókat tartóztattak fel a török parti őrség munkatársai az Égei-tengeren. A migránsokat Canakkale városába szállítják vissza. Az ilyen és ehhez hasonló történések szinte mindennapossá váltak az elmúlt hónapokban. Bár a hatóságok éjjel-nappal járőröznek, Gallipoli felől naponta tömegek érik el a görög szigeteket.

A hét végén csaknem ezren kötöttek ki Leszboszon. Volt olyan csónak, amelyből több tucat migráns szállt ki Pálosz városában.

A görög szervek szerint a helyzet tarthatatlanná vált a szigeten. A központok túlzsúfoltak, és 4-szer annyian tartózkodnak a szálláshelyeken, mint amekkora a centrumok befogadóképessége.

Becslések szerint csak szeptemberben 4 ezren érkeztek Törökországból. A 85 ezres Leszboszon már 15 ezer bevándorló él, emiatt a helyi vezetés ismét Athéntól, az Európai Uniótól és az ENSZ-től vár segítséget.

Az Olaszországhoz tartozó Lampedusán több mint száz migráns léphetett partra.

A közszolgálati csatorna tájékoztatása szerint 92 bevándorló egy nagyobb hajóval érkezett a szigetre, 16-an pedig egy kisebb járművel keltek át a tengeren. A migránsokat hatóságok kísérték a kikötőbe. A bevándorláspárti új római kormány intézkedései nyomán szeptemberben 50 százalékkal több menedékkérő érkezett az országba, mint az előző év azonos időszakában.

Az ugyanakkor továbbra sem dőlt el, hogy mi lesz az Ocean Viking civil hajó fedélzetén tartózkodó migránsok sorsa, akik közül több tucatnyian partra szállhattak a máltai fővárosban.

A szigetországba 265 menedékkérő érkezett a hétvégén, akiket egészségügyi szűrésre vittek és nyilvántartásba vesznek.

Az Európai Unió belügyminiszterei jövő héten arról tanácskoznak Máltán, hogyan osszák szét a tagállamok között a dél-európai országokban érkezett menekülteket.

Hír TV