2019. január 22.,
kedd, Vince, Artúr napja

Százak rekedtek az autópályán a havazás miatt

Hír TV

2019. január 10., csütörtök 15:50, frissítve: csütörtök 17:01

Százak rekedtek az autópályákon mára virradóra Németország déli részén a hóvihar miatt. Az időjárás Ausztriában is további fennakadásokat okoz, Salzburg tartományban ezer otthon maradt áram nélkül. Több német településen rendkívüli állapotot hirdettek, és szövetségi segítséget kértek.

„A vonat nem közlekedik, a szakaszon vonatpótló buszok járnak” – olvasható a kijelzőn a dél-németországi Berchtesgaden vasútállomásán. A településen csütörtökön rendkívüli állapotot hirdettek, és a hadsereg segítségét kérték, miután a helyi erők egymaguk képtelenek voltak eltakarítani a középületeket és szolgáltató intézményeket beterítő havat.

„Rendkívüli állapotot hirdettünk, ami azt jelenti, hogy ugyan nincs életveszély, de a kármentés miatt rendkívüli intézkedésekre lesz szükség. Hogy miért? Mert még egy félméteres hó várható, ami miatt beszakadhatnak a tetők” – mondta Franz Raps, Berchtesgaden polgármester.

Az iskolák zárva tartanak a hét elejétől fogva, egyes utakat is lezártak biztonsági okokból. 2006 januárjában 15 ember vesztette életét egy szomszédos településen, amikor egy jégpálya tetőszerkezete beomlott a hó súlya alatt.

„Az idei hómennyiség rekordnagyságú, a korábbi évekhez viszonyítva. Gyerekkoromban minden más volt, akkor minden tél ilyen volt. Gondolom, a klímaváltozás miatt ma már ez a különleges” – mondta egy berchtesgaden lakos.

Németország déli részén a hófúvás kis híján megbénította a közlekedést, százak rekedtek az autópályán, a vasúti közlekedésben a sínekre dőlt fák következtében voltak fennakadások.

Az időjárás már napok óta Ausztriában is nagy fejfájást okoz a hatóságoknak. Salzburg tartományban mintegy ezer háztartás maradt áram nélkül.