2019. április 25.,
csütörtök, Márk napja

Száz orosz katona érkezett a válság sújtotta Venezuelába

Hír TV

2019. március 25., hétfő 08:33, frissítve: hétfő 14:42

Venezuelába érkezett az orosz szárazföldi erők vezérkari főnöke és száz katona. Nicolas Maduro venezuelai elnök mindössze annyit közölt, hogy a gépek gyógyszersegélyt hoztak, a katonákról azonban nem beszélt. Kína mellett Oroszország a venezuelai elnök utolsó jelentősebb támogatója.

Rejtélyes orosz repülőgépek tűntek fel Caracas nemzetközi repülőterén. Az IL-62 típusú utasszállító és az AN-124 típusú teherszállító gép szíriai megálló után érkezett Venezuelába. Egy venezuelai riporter szerint Vaszilij Tonkoskurov vezérezredes, az orosz szárazföldi erők vezérkari főnöke és száz fegyveres katona érkezett a gépeken.

Oroszországban nem kommentálták az értesülést. Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök a múlt héten azt közölte, hogy Oroszországból gyógyszersegélyt érkezik. Maduro egyúttal arról is beszélt, hogy Juan Guaido ellenzéki vezető kabinetfőnöke merényletet tervezett ellene és erre szerinte bizonyítékok is rendelkezésre állnak.

„Roberto Marrero kabinetfőnököt Nicolas Maduro rezsimje elrabolta. Nicolas Maduro egy hóhér, aki Juan Guado elnök csapatát bomlasztja” – válaszolt Nicolas Maduro vádjaira Juan Guaido ellenzéki vezető felesége. Fabiana Rosales férje nevében tárgyalt Peruban ahonnan az Egyesült Államokba utazik tovább.

A legtöbb latin-amerikai és nyugati állam már Juan Guadót ismeri el Venezuela törvényes elnökének. A tényleges hatalmat azonban továbbra is Nicolas Maduro birtokolja, akit Kína és Oroszország is támogat. A két állam több milliárd dollár értékben fektetett be a káoszba süllyedő Venezuelában, mindenek előtt az olajiparban, és most attól félnek, hogy ha hatalomváltás következik be, akkor ezt a pénzt sosem látják majd viszont. A két állam közül azonban csak Oroszország hajlandó katonai demonstrációra.