2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Szavazási trükközésre készülhetnek az Európai Parlamentben

Eljárásjogi trükköket sejtenek a kormánypárti EP-képviselők a Sargentini-jelentés szavazása kapcsán. A Magyar Időknek nyilatkozó szakértő ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: az Európai Parlament házszabályait elméletileg nem lehet megkerülni.

  • Szavazási trükközésre készülhetnek az Európai Parlamentben

Deutsch Tamás néppárti európai parlamenti (EP) képviselő a Karc FM rádió tegnapi adásában nyilatkozott a csak Sargentini-jelentés néven emlegetett, a magyar jogállamiság helyzetét firtató uniós jelentésről, amellyel kapcsolatban elmondta: még a voksolást megelőző napon elhangzó érvek is befolyásolhatják a jövő heti szavazás kimenetelét és azt, hogy „hányan veszik a bátorságot, hogy a józan eszükre hallgatva ne a migránssimogató politikai főáramot képviseljék”. A fideszes politikus egy eljárási anomáliára is felhívta a figyelmet. Mint mondta, elkezdődött egy olyan machináció, amely arról szól, hogy a jelentés szavazásánál a voksok közé kell-e számítani a tartózkodó szavazatokat.

A Magyar Idők cikkében az áll, Gál Kinga, a nagyobbik kormánypárt európai parlamenti képviselőj már említette a voksolás módja körüli vitát, amelyet úgy kommentált: „Vicces, hogy rajtunk kérik számon a jogállamiságot, miközben megpróbálják kijátszani az uniós jogszabályokat.
– Az összes képviselő 50 százaléka plusz egy fő támogatása (legalább 376 szavazat), illetve a szavazáson résztvevők kétharmadának támogatása. Ez a két feltétel, amelynek biztosan teljesülnie kell a jelentés elfogadásához – nyilatkozta a lapnak Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense, hozzátéve: az eredmények szempontjából nyilvánvalóan nem mindegy, hogy a képviselő, aki bemegy az ülésterembe, tartózkodik vagy le sem adja a szavazatát. A szakértő szerint ugyanakkor valószínűtlen, hogy napokkal a voksolás előtt változtatnának az eljárás menetén.

Gyurcsány Ferencékkel ellentétben az MSZP EP-képviselői nem szavazzák meg a Sargentini-jelentést. A szocialisták várhatóan tartózkodnak majd a voksoláson, írja szintén a napilap cikkében pénteken.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!