2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Száműzött iráni ellenzékiek tüntettek Európa-szerte

Hír TV

2018. január 4., csütörtök 16:56, frissítve: csütörtök 20:52

Franciaországban és Belgiumban is szolidaritási tüntetéseket tartottak iráni menekültek. A perzsa államban napok óta zajló kormányellenes tiltakozásokban eddig 21 ember vesztette életét. Az iszlamista kormány szerint a tiltakozásokat az ország ellenségei szervezik az interneten, ezért korlátozzák a közösségi médiát.

Száműzött iráni ellenzékiek tüntettek Párizsban a nagykövetségük előtt. A tiltakozók „Támogassátok az irániakat, akik a vallásos diktatúra ellen keltek fel” transzparensekkel fejezték ki véleményüket.

„Az igazság az, hogy ez a mozgalom (Iráni Ellenállás Nemzeti Tanácsa – szerk. megj.) még Iránban született, az országban alakult ki, iráni emberek között. Az iráni nép mudzsahedinjei és az iráni ellenállás jelen van az országban, vállt vállnak vetve a néppel, a helyszínen működnek, nem külföldön. És kifejezni a szolidaritást azért, ami most ott történik, nemcsak minden iráni kötelessége, de minden kormánynak is, aki a demokráciára törekszik” – nyilatkozta az eseményen Afchine Alavi, az Iráni Ellenállás Nemzeti Tanácsának külügyi bizottságának tagja.

Brüsszelben is kisebb tüntetést szervezett ugyanez a csoportosulás. „Szeretnénk elmondani a véleményünket az európai kormányoknak és a belga kormánynak is, hogy az iráni nép oldalára álljanak. Félre kell tenniük a gazdasági érdekeiket. Egyértelműen nyomást kell gyakorolniuk a hatalomra, hogy az tolerálja a békés demonstrációkat és állítsa le az erőszakot és a vérontást” – emelte ki ott Firouz Mahvi, a tanács egyik tagja.

A német kormány reagált is, Sigmar Gabriel külügyminiszter Ukrajnában jelentette ki, hogy a szólásszabadságot garantálni kell az iszlám országban, az erőszaknak pedig véget kell vetni. „A szólás szabadságának jogát fenn kell tartani. Óva intünk attól, hogy ezt az iráni belső konfliktust nemzetközileg is felhasználják. Ezzel nem könnyítenek a helyzeten. A mi álláspontunk világos: minden országban kell, hogy az embereknek joga legyen kifejezni politikai és gazdasági véleményüket, hogy kiállhassanak a jogaikért, és ennek Iránban is így kell lennie” – fogalmazott Sigmar Gabriel.

Törökország szerint a külső erőknek ki kell maradnia az iráni konfliktusból, mert a beavatkozás csak ront a helyzeten. „Irán békéje és nyugalma nagyban függ tőlünk. Azt kell mondanom: ha valaki feszültséget okoz kívülről Iránban, az csak rossz hatást vált ki. Még egyszer: szeretném kiemelni, hogy nem fogadunk el semmiféle beavatkozást a társadalom békéjének és nyugalmának megzavarására irányuló külső kijelentések és tweetek által” – üzente Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő.

A száműzött trónörökös is megszólalt

A negyven éve száműzetésben élő Reza Pahlavi a demonstrálók pártjára állt. A trónörökös apját, az amerikai támogatást élvező királyt az 1979-es iszlám forradalomban üldözték el, helyére a klerikális rezsim lépett Khomeini Ajatollah vezetésével.

„Világos, hogy az iráni népnek meg kell adni a lehetőséget, hogy kifejezzék, amit maguknak akarnak. Ők ezt a jelen körülmények között nem tehetik meg, ez is világos. Tehát ennek a rezsimnek mennie kell. Itt van az ideje annak, hogy összehívják a különböző politikai erőket Irán-szerte, hogy egyesüljenek a honfitársak mögött azért, hogy kifejezzék igényüket a rendszertől való elszakadás ügyében” – tudatta Reza Pahlavi, az iráni birodalom utolsó trónörököse.

Az iráni tüntetésekben eddig 21 ember vesztette életét. Az iszlamista kormány szerint a tiltakozásokat az ország ellenségei szervezik az interneten, ezért korlátozzák a közösségi médiát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!