2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Szakértők szerint túlzás lenne, ha Greta Thunberg kapná a Nobel-békedíjat

Ezen a héten osztják ki az idei Nobel-díjakat, pénteken fogják kiválasztani azt, aki a zsűri szerint megérdemli a Nobel-békedíjat. Mint a világon nagyjából mindenre, erre is lehet fogadni és a bukmékerek Greta Thunbergre adják a legalacsonyabb szorzót, azaz szerintük a 16 éves svéd lánynak van rá a legnagyobb esélye, hogy megkapja azt. A tini klímasztár idén már megkapta az Amnesty International egyik kitüntetését, valamint a Right Livelihood Awardot, melyet az alternatív Nobel-díjként szoktak becézni - írja a 888.

  • Szakértők szerint túlzás lenne, ha Greta Thunberg kapná a Nobel-békedíjat

A svájci RTS adó még augusztusban közölte, hogy Thunberg díjazása egy komoly elismerés lenne számára és követőinek, azonban ők még nem tettek semmi olyat, amivel ezt az emberek ki szokták érdemelni. A mentális betegséggel küzdő svéd kislány tavaly augusztusban kezdett tüntetni péntekenként a svéd parlament előtt, hogy a politikusok többet foglalkozzanak végre a környezetvédelemmel. Azóta az iskolakerülő lány világmozgalmat indított, már rendszeresek a szokásos tüntetések a parlamentek előtt. Greta Thunberg szeptemberben még az ENSZ klímacsúcsán is felszólalhatott New Yorkban, ahol kis túlzással egy színpadi előadást nyomott le, beszédében a politikusokat gyalázta és arcáról a gyűlölet sugárzott.

Henrik Urdal, az oslói Peace Research Institute igazgatója szerint

attól még, hogy valaki kiskorában elküld minden politikust melegebb éghajlatra, még nem kéne Nobel-békedíjat érdemelnie, nem tett le eleget az asztalra.

A szakértő szerint Thunberg fiatal életkora miatt számára a díj inkább teher, mint elismerés, jutalom.

Akkor tudom elképzelni, hogy megkapja ezt a díjat, ha közösen kapná valakivel, mint mondjuk öt éve Malala Yousafzai, aki egy indiai gyerekjogi aktivistával, Kailash Satyarthival együtt kapta meg a Nobel-békedíjat

– mondta.

Asle Sveen norvég történész azon a véleményen van, hogy Greta Thunberget most mindenki sztárolja, hiszen a mainstream kultúra odavan azért, hogy a lány beszól mindenkinek, még Donald Trumpnak is és kiáll a klímaváltozás ellen, azonban a díj megnyerésénél rontja az esélyeit, hogy még csak 16 éves, így nagyon meglepné, ha mégis őt tüntetnék ki.

Szakértők szerint

a díjat sokkal inkább Abiy Ahmed etióp miniszterelnöknek kéne megkapnia, akinek hosszú háborúskodás után sikerült egy nyugodt és békés viszonyt elérnie a szomszédos Eritreával.

Peter Wallensteen, az Upssalai Egyetem professzora szerint az etióp miniszterelnök a legjobb jelölt, ugyanis, hivatali idejét országa és régiójának béketeremtésére szentelte.

Bár igyekeznek titokban tartani, hogy kik is a potenciális esélyesek, a megjelent hírek szerint Filippo Grandi, az UNHCR vezetője, valamint a bevándorláspárti SOS Mediterranee szervezet is ott a lehetséges győztesek listáján. Sokan amúgy Donald Trump amerikai elnöknek szánnák a Nobel-békedíjat, ugyanis Trumpnak sikerült normalizálni a kapcsolatot Észak-Koreával, az ázsiai ország vezetőjével, Kim Dzsongunnal pedig kétszer is tárgyalt, erre a korábbi amerikai elnökök nem voltak képesek.

A díjat az oslói Nobel-intézetben húzzák ki pénteken 11 órakor.

888.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!