2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Szabadlábon a vitatott javaslatot kiváltó hongkongi bűnöző

Kiszabadult az a férfi, akinek a gyilkossága elindította a tüntetéseket Hongkongban. A hónapok óta tartó tüntetéssorozat azért indult, mert attól félnek, hogy a kiadatási törvény szigorításával nem csak bűnözőket, hanem politikai aktivistákat is kiadhatnának Kínának. A demonstrációk mára Kína-ellenes megmozdulássá váltak, ezért Peking állítólag menesztené a városállam kormányzóját.

  • Szabadlábon a vitatott javaslatot kiváltó hongkongi bűnöző

Lehajtott fejjel fejezte ki sajnálatát Chan Tong-Kai, aki 18 hónap után szabadult ki egy hongkongi börtönből. A férfit pénzmosás vádja miatt ítélték másfél évig tartó szabadságvesztésre.

A barátnője meggyilkolásával vádolt 20 éves férfi ügye miatt javasolta nyár elején a hongkongi kormány a kiadatási törvény módosítását. A városállamnak ugyanis nincs átadási egyezménye Tajvannal, ahogy számos más országgal, köztük Kínával sem.

A tervezet hatalmas társadalmi ellenállást váltott ki, és június vége óta rendszeresen milliók tüntetnek.

A tömeg eleinte az előterjesztés miatt vonult utcára, később azonban a demonstrációk már a rendőri túlkapások, a kormányzó távozása és Peking önkényuralma miatt fajultak el.

Bár a kiadatási javaslatot nyár végén visszavonta a kormányzó, a népharag nem csitult, és a megmozdulásoknak már nem tudott gátat szabni a kormány.

A tiltakozók és a rendvédelmi erők heti rendszerességgel összecsapnak, ezért a kínai vezetés Carrie Lam hongkongi kormányzó távozását fontolgatja.

Az utóbbi napokban a zavargások már vallási és faji színezetet is kaptak. Radikálisok oszlatásakor a rendvédelmi erők kék festékkel locsoltak le egy mecsetet. A muszlim szentélyt önkéntes hongkongi civilek tisztították meg a színes folyadéktól.

A különleges státuszú város egyelőre nem kérte Peking segítségét, de Kína jelezte, hogy szükség esetén kész bevetni a hadsereget az erőszakos tüntetések megfékezésére. Szakértők szerint a katonai beavatkozás beláthatatlan következményekkel járna.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!