2019. június 16.,
vasárnap, Jusztin napja

Szabadlábon a Törökországban fogva tartott amerikai lelkipásztor

Hír TV

2018. október 12., péntek 16:52, frissítve: szombat 13:15

Elengedte a török bíróság a terrorizmussal vádolt amerikai lelkészt. Andrew Brunsont a 2016-os puccskísérlet után vették őrizetbe, kémkedés mellett azzal az indokkal, hogy kapcsolatban áll az államcsínyt szervező politikai csoporttal és a betiltott szakadár Kurd Munkáspárttal. Az ügy miatt romlott meg az amerikai és a török elnök kapcsolata.

Szabadon hagyhatta el az Aliaga bíróság és börtönlétesítmény területét az az amerikai lelkész, akit több mint 2 éve tartóztattak le Törökországban. A 20 éve Izmirben élő Andrew Brunson ellen terrorizmus volt a vád, a török hatóságok szerint ugyanis kapcsolatban volt a 2016-os, sikertelen katonai puccs állítólagos szervezőivel. A bíróság végül 3 év, másfél hónap börtönbüntetést szabott ki, az eddig börtönben illetve házi őrizetben töltött időszakot azonban beszámították, ezért már nem kell börtönben ülnie.

A lelkész mindössze néhány órával a bírósági ítélet kihirdetése után el is hagyta Törökországot. A férfi ügyvédje azt közölte, hogy Brunson és felesége először Németországban lesz néhány napot, majd hazatér az Egyesült Államokba.

Washington – és Donald Trump személyesen is – többször kérte a török elnöktől Brunson kiadatását. Recep Tayyip Erdogan azonban korábban mindig elutasította a kérést. Azt mondta: a döntést teljesen a bíróságra bízza.

Az ügy miatt jelentősen megromlottak a török–amerikai diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatok. Washington vámokat vezetett be a török acélimportra, amit miatt a török líra árfolyama csak ebben az évben 40 százalékot gyengült.

„Nem kötöttünk alkut, semmi ilyesmiről nem volt szó. De nagyon örülünk, hogy kint van, és hogy jó állapotban van, úgy tudom, minden rendben van vele” – mondta Trump egy ohiói politikai rendezvényre menet.

A Brunson elleni kémkedési vádat ejtette a török bíróság. Ankara továbbra is kéri Fethullah Gülen kiadását Washingtontól. Törökország szerint az Egyesült Államokban, önkéntes száműzetésben élő hitszónok áll a 2016-os puccs mögött. A hatalomátvételi kísérlet után több mint 50 ezer embert vettek őrizetbe Törökországban a feltételezett gülenista összeesküvés miatt.