2022. 05. 24. Kedd Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Mozaik 09:00

Külföld

Svédország meghosszabbította a járványügyi korlátozásokat, Dánia azonban február elsejétől visszavonja ezeket

Svédország szerdán két héttel meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat, míg a szomszédos Dánia szakminisztere szerdán este bejelentette, hogy február elsejétől visszavonják a korlátozásokat.

Svédországban újabb csúcsra emelkedett a fertőzöttek száma. Az egészségügyi hatóság szerdán közzétett adatai szerint kedden 44 944 új fertőzöttet regisztráltak. A legutóbbi rekordot - 43 723 fertőzöttel - január 20-án jegyezték fel a skandináv országban.

Lena Hallengren svéd szociális és egészségügyi miniszter rendkívüli mértékűnek nevezte a koronavírus omikron variánsának terjedését. Mint mondta, a kormány jelenlegi helyzetértékelése szerint a hatályban lévő korlátozásokat további két hétre fenn kell tartani.

Karin Tegmark Wisell, a svéd közegészségügyi ügynökség vezetője szerint a fertőzések apadása csak néhány hét múlva várható. Felhívta a figyelmet arra, hogy Svédországban az utóbbi egy héten 270 ezer esetet regisztráltak, s előrejelzéseik szerint az elkövetkező időben hetente félmillióan betegedhetnek meg.

Svédország vezetése a tilalmak helyett mindvégig inkább az ajánlásokra és az egyéni felelősségre helyezte a hangsúlyt a járvány elleni küzdelemben. Az utóbbi időben azonban a hatóságok elrendelték a kávézók, a bárok és az éttermek éjszakai zárvatartását, ahol lehetséges, távmunkát vezettek be és javasolták a távoktatást a felsőoktatásban.

A tízmillió lakosú skandináv országban a járvány kitörése óta csaknem kétmillió ember fertőződött meg a koronavírussal, és 15 768-an hunytak el a vírus okozta kór, a Covid-19 szövődményeiben.

Dánia ugyanakkor az ellenkező irányba halad. Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter a parlamenti képviselőknek szerdán küldött levelében azt közölte, hogy követni kívánja a törvényhozás járványügyi bizottságának javaslatát, miszerint "a Covid-19 társadalmi szempontból kritikus betegségként történő besorolását február elsejével visszavonják".

Heunicke szerdán este bejelentette: a kormányzatnak megvan a parlamenti támogatása, hogy február elsejével valóban visszavonja a korlátozásokat.

Dániában eddig másfél millió fertőzöttet regisztráltak, a kór 3656 ember életét követelte.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!