2021. március 1.,
hétfő, Albin napja

Svédország és Nagy-Britannia bekérette az iráni nagykövetet

MTI

2020. január 13., hétfő 17:07

Svédország hétfőn bekérette az iráni nagykövetet, miután az iszlám köztársaság elismerte, hogy lelőtték a MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járatát, amelyen a skandináv ország 17 lakosa, köztük hét svéd állampolgár is életét vesztette.

A megbeszélésen svéd sajtójelentések szerint Robert Rydberg külügyi államtitkár és Szajíd Rasszúl Mohandser nagykövet vett részt.

Ann Linde külügyminiszter a találkozót követően azt írta Twitter-oldalán, hogy Svédország az együttműködés mellett gyorsaságot és átláthatóságot követelt az ügyben. Hozzátette: elvárja Irántól, hogy az áldozatok hozzátartozóinak irányában is felelősséget vállaljon mindenekelőtt a kártérítés és az elhunytak földi maradványainak méltó kezelése tekintetében.

A tárcavezető közölte azt is, hogy a külügyminisztérium egy munkacsoportja indul hétfőn Teheránba, hogy segítsék az iráni fővárosban működő svéd külképviselet konzuli tevékenységét.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel, nem sokkal felszállás után zuhant le. A Boeing 737-800-as típusú gép fedélzetén 176 ember tartózkodott, valamennyien meghaltak. A repülő lelövését Irán napokig tagadta műszaki hibát valószínűsítve, és csak szombaton közölte, hogy légvédelme okozta a tragédiát - Teherán állítása szerint - tévedésből.

A teheráni vezetés szerint a gépen tartózkodók közül 146-an kettős állampolgárok voltak, akik rendelkeztek iráni útlevéllel is.

A nap folyamán Nagy-Britannia is bekérette Irán londoni nagykövetét, hogy tiltakozását fejezze ki, amiért a teheráni brit nagykövetet vasárnap őrizetbe vették. Rob Macaire nagykövetet rövid időre állították elő Teheránban, azzal a váddal, hogy részt vett egy tüntetésen.

"Azt mondhatnám, hogy ez a bécsi egyezmény elfogadhatatlan megsértése volt, és ki kell vizsgálni" - hangsúlyozta Boris Johnson brit miniszterelnök szóvivője. Leszögezte: biztosítékot várnak az iráni kormánytól, hogy ilyesmi sosem fordul elő többé.

Macaire azzal védekezett, hogy semmilyen tüntetésen nem vett részt, mindössze a lelőtt ukrán repülőgép áldozatainak emlékére tartott megemlékezésre ment el, akik között brit állampolgárok is voltak. Hozzátette: azt megelőzően távozott az eseményről, hogy az tüntetésbe csapott át, de a hatóságok ennek ellenére előállították.

MTI

x
Rendkívüli hír