2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Svédország elismerheti a független Palesztinát

Izrael bekérette a svéd nagykövetet a palesztin állam elismerésének terve miatt. Az elképzelést a skandináv állam kormányfője jelentette be. A szociáldemokrata politikus azt mondta, hogy az Izrael és Palesztina közötti konfliktust csak egy kétállami megoldással lehet lezárni. A zsidó állam azért aggódik, mert Svédország lenne az első jelentősebb uniós tagállam, amelyik elismeri a palesztin államot.

„A svéd kormány el fogja ismerni a Palesztin Államot” – közölte az ország külügyminisztere. Az új szociáldemokrata vezetésű stockholmi kormány kampányígéretének megfelelően bejelentette egyik fő külpolitikai célját. A svéd miniszterelnök szerint az Izrael és Palesztina közti konfliktust csak egy kétállami megoldással lehet lezárni, amelyet a nemzetközi joggal összhangban, tárgyalások nyomán kell kialakítani.

„Úgy véljük, ez egy fontos lépés a kétállami megoldás irányába. Reméljük, ez ösztönzi és remélhetően új energiát visz a tárgyalásokba. Természetesen számítunk támogatásra és kritikára is, de párbeszédet folyatunk a partnereinkkel és a mindkét tábort képviselő országokkal” – tette hozzá Margot Wallstrom.

A Palesztin Államot a néhai elnök, Jasszer Arafat kiáltotta ki 1988-ban. Azóta 130 ország ismerte el. Köztük vannak az unió 2004-után csatlakozott tagállamai, így Magyarország is. Az ENSZ közgyűlése 2012-ben de facto elismerte a palesztin államiságot azzal, hogy nem tag megfigyelő állami státust adott a Palesztin Hatóságnak a világszervezetben. A döntést az uniós országok többsége nem támogatta.

Most viszont Svédország lehet az első nagyobb, régi európai uniós tagállam, amely elismerné a független Palesztinát.

Az izraeli külügyminiszter szerencsétlennek nevezte a tervet, mert szerinte az elmúlt 20 évben a palesztinok akadályozták az átfogó közel-keleti megállapodást. A zsidó állam válaszul bekérette a tel-avivi svéd nagykövetet.

Idő előttinek nevezte a svéd bejelentést az Egyesült Államok is. A washingtoni külügyminisztérium szóvivője megerősítette, országa támogatja a palesztin állam létrehozását, de csak akkor, ha az egy Izrael részvételével folyó tárgyalásos békefolyamat eredménye.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!