2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Súlyos következményei lehetnek Izrael lépésének

Hír TV

2018. május 15., kedd 15:34, frissítve: kedd 16:08

Súlyos következményei lehetnek a regionális kapcsolatokban az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésének, és az izraeli erők tegnapi, halálos áldozatokat követelő fellépésének. A nyugati államok tiltakoztak, a muszlim államok pedig válaszlépésen gondolkodnak - Törökország szerint az iszlám világnak egységesen kellene fellépnie a zsidó állam ellen.

Az izraeli hadsereg hétfőn kemény kézzel verte le a gázai határnál zajló palesztin tiltakozásokat. A zsidó állam önvédelemhez való jogát a nyugati államok elismerték, de Amerikán kívül nem sokan értelmezték az eseményeket csupán a Hamasz provokációjának. Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és mások is a túlzott hatósági erőszak alkalmazását rótták fel. Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága független vizsgálatot követel az izraeli éles lőszerhasználat miatt.

Halált okozó fegyver csak a legvégső esetben vethető be, amikor halált vagy súlyos sérülést okozó fegyverhasználat azonnali veszélye áll fenn. A biztonsági kerítés megközelítése, megrongálása nem meríti ki ezt, az éles lőszer használata ez esetben nem megalapozott - hangsúlyozta Rupert Colville, a bizottság szóvivője.

Izrael ellenfelei kemény hangot ütöttek meg: Törökország népirtást emlegetett, Irán szerint pedig háborús bűnösökként kellene elítélni az izraeli vezetőket. Amerika regionális ellenlábasa, Oroszország elítélte az erőszakot, és azonnal Washingtonra mutogatott.

Az elejétől kezdve figyelmeztettünk, hogy az Egyesült Államok lépései, például a követség áthelyezése, a feszültségek kiújulásához fog vezetni. Meg is történt sajnos - mondta a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov.

Az emelkedő hatalom, Kína nehezményezte, hogy Izrael és Amerika hozzányúlt a tabu-kérdéshez, Jeruzsálem státusához.

Kína mindig is úgy vélte, hogy Jeruzsálem kérdését az ENSZ-határozatok figyelembevételével csak a két fél, a palesztinok és az izraeliek párbeszéde útján szabad megoldani - reagált Lu Kang, külügyi szóvivő.

A palesztin elelmzők szerint a jeruzsálemi nagykövetség ügye olaj lesz a tűzre: újabb konfliktus-sorozatnak nézünk elébe.

Úgy látom, a diplomáciai tárgyalások és együttműködések szakasza lezárulóban van, pedig a palesztin fél éppen azért hagyta abba a konfrontációt egykor, mert hitt abban, hogy tárgyalásos úton több esélye van - véli egy palesztin politológus, Hasszan Hatib.

A palesztin szakértő szerint nagyon rossz időben történik ez a palesztinokkal , ugyanis természetes szövetségesei, az arab államok saját bajaikkal vannak elfoglalva, a palesztin frakciók rivalizálása miatt pedig mély a palesztin társadalmon belüli megosztás is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!