2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Stoltenberg: A szövetségesek nélkülözhetetlennek tartják a NATO-t biztonságuk szempontjából

A szövetség tagjai mindannyian nélkülözhetetlennek tartják a NATO-t biztonságuk szempontjából, a nézetkülönbségeik ellenére ugyanis egységesen hatékonyabb válaszokat képesek adni a kihívásokra - jelentette ki a katonai szervezet főtitkára szerda este Brüsszelben.

  • Stoltenberg: A szövetségesek nélkülözhetetlennek tartják a NATO-t biztonságuk szempontjából

 A NATO külügyminiszteri találkozóján döntés született arról, hogy a világűrt műveleti hadszíntérré nyilvánítják a légtér, a szárazföld, a tengerek területei és a kibertér mellett - közölte Jens Stoltenberg az ülést követő sajtótájékoztatón.

Rámutatott, hogy a NATO űrpolitikája védekező jellegű, nem szándékoznak fegyvereket telepíteni a világűrbe, de elengedhetetlen például a műholdak védelme, miután azok megzavarása vagy megsemmisítése megbéníthatja a kommunikációt, a légiközlekedést, a navigációt. Kiemelte, hogy a Föld körül keringő mintegy kétezer műhold fele az észak-atlanti szövetség országaihoz tartozik.

A főtitkár üdvözölte továbbá, hogy az európai szövetségesek védelmi költségvetése immár öt éve növekvő pályán van, ugyanakkor hangsúlyozta, további lépésekre van szükség a tehermegosztás igazságosabbá tétele érdekében.

A decemberi londoni csúcsértekezletet előkészítő ülésen megegyezés született arról is, hogy erősíteni fogják a NATO szerepét az energiabiztonság és a terrorizmus elleni küzdelem területén - mondta.

Beszámolt arról is, hogy nagyjából egymilliárd dollárt fognak fordítani tizennégy légtérellenőrző repülőgépük (AWACS) korszerűsítésére, 2035-ben pedig lecserélik az addigra elöregedő flottát. Megerősítette továbbá, hogy hamarosan megkapják az első Global Hawk típusú felderítő drónokat, amelyek Olaszországban fognak állomásozni.

Sajtóhírek szerint a szervezet AWACS-repülőgépeinek fenntartása 1982 óta körülbelül 6,8 milliárd dollárba került.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Betiltanák a burka viselését egyes olasz településeken + videó

Betiltanák a burka viselését egyes olasz településeken + videó

Betiltanák a burka viselését egyes olasz településeken, ugyanis igen erőteljes iszlámosodási folyamatok zajlanak több városban. Az észak-olaszországi Monfalcone lakosainak 33 százaléka külföldi, főként bangladesi származású. Az olaszok lassan kivonulnak és átengedik a terepet a bevándorlóknak, akik meghatározó szerepre tesznek szert.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!