2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Külföld

Stagnál Macron támogatottsága

  • Stagnál Macron támogatottsága

Nyár közepe óta nem tud javítani népszerűségi indexén a francia elnök. A környezetvédelmi miniszter lemondása és az államfő volt testőrének verekedési ügye is tovább rontott Macron megítélésén. Reformjai végigviteléhez - a Reuters elemzése szerint- új társadalmi támogatottságot kell szereznie.

„Katasztrofális szakasz” – így jellemzik Macron elnökségének legutóbbi fél évét a francia elemzők. A nyár közepén súlyos feszültséget okozott a francia kormányban az államfő volt testőrének verekedési ügye.

Alexandre Benalla a május 1-i diáktüntetésen azonosító nélkül, rendőrségi rohamsisakot viselve több embert bántalmazott, a felelősségre vonást az elnöki hivatal megpróbálta eltussolni. A botrány alaposan megtépázta Macron tekintélyét, egyúttal összerántotta és aktivizálta az ellenzéket. Tovább gyengítette az elnököt, hogy meghatározó emberei pártoltak el tőle.

„A Hulot-ügy óriási pofon volt Macron számára, mert ő úgy vélte, hogy ellenőrzése alatt tudja tartani a minisztert. Macron nagy ütőkártyája, hogy szoros, személyes kapcsolatban van az embereivel. De ez sem volt elég” – állítja Philippe Moreau-Chevrolet politikai elemző.

Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter egy hete mondott le váratlanul, egy rádióadásban jelentette be döntését. Lépését azzal magyarázta, hogy Macrontól nem kapott elegendő támogatást zöld-programja véghezvitelében. A miniszter távozása hitelességi kérdést vetett fel Macronnal szemben: a klímaváltozás megállítása volt az egyik jelszava, de ezek szerint nem vette komolyan az ügyet.

Ősszel pedig minden erőre szüksége lesz: a nemzetgyűlésben késhegyig menő viták várhatók alkotmányos reformjával kapcsolatban. Egyharmaddal akarja csökkenteni a parlamenti képviselők számát, és arányosítani akarja a választási rendszert. Ilyen nagy feladatokhoz azonban masszív társadalmi támogatottságra van szüksége, az azonban - főleg a gazdasági mutatók miatt - elpárolgóban van.

„Emmanuel Macron nagy hiányossága, hogy sohasem került közeli kapcsolatba az átlag francia emberekkel. Emiatt aztán soha nem is volt igazán népszerű, mint pl. Nicolas Hulot vagy több más minisztere. Az a legnagyobb kihívás számára, hogy miként tudja magát megkedveltetni” – állítja Philippe Moreau-Chevrolet.

A Reuters által megszólaltatott elemző szerint Macron elnökségének az adhat új lendületet, ha az En Marche (vagyis a Lendületben) nevű politikai mozgalmából új arcokat emel be a kormányzatba, a nemzetgyűlési frakciójába. És ha nemcsak az elitista államfői, de a hétköznapi, emberi arcát is megmutatná a választóknak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!