2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Spanyolországban köthet ki az NGO-hajó, Salvini szerint hazudoznak az aktivisták

Matteo Salvini örömtelinek nevezte, hogy Spanyolországban kiköthet az Open Arms civil szervezet hajója, több mint 100 bevándorlóval a fedélzetén. A tárcavezető ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az NGO aktivistái álhíreket terjesztenek, hogy félrevezessék a közvéleményt. A civil szervezet később jelezte, visszautasítja Madrid ajánlatát, és nem akarja, hogy a jármű spanyol kikötőbe hajózzon.

  • Spanyolországban köthet ki az NGO-hajó, Salvini szerint hazudoznak az aktivisták

Élesen bírálta a madridi kormányt Matteo Salvini olasz belügyminiszter a hétvégén. A tárcavezető szerint a migránsokat szállító Open Arms spanyol civil szervezet hajójának az elmúlt 16 napban nem Lampedusa szigete mellett kellett volna horgonyoznia, hanem Spanyolország felé kellett volna vennie az irányt, ahonnan elindult és ahol a járművet bejegyezték.

Salvini Giuseppe Conte miniszterelnök nyomására szombat este engedélyezte, hogy az NGO-hajón tartózkodó 18 éven aluli személyek olasz földre léphessenek. A hatóságok 27 kísérő nélküli kiskorút szállították Lampedusa városába, több mint száz migráns azonban a jármű fedélzetén maradt.

A madridi kabinet több mint 2 hét után úgy határozott, kiköthet a civil hajó a spanyolországi Algeciras-ban. A kormány a vészhelyzet elhárításával magyarázta döntését.

Az ibériai ország mellett 5 másik uniós állam is jelezte, hogy kész részt venni az NGO-hajón tartózkodó menekültek szétosztásában. Madrid közlése szerint erre napokon belül sor kerülhet.

A hajót működtető segélyszervezet órákkal Madrid ajánlattétele után jelezte, nem akar élni a lehetőséggel, mert a fedélzeten tartózkodó migránsoknak azonnal partra kell szállni.

Matteo Salvini belügyminiszter győzelemként könyvelte el, hogy Róma nem engedett a nyomásnak, és kitartott menekültpolitikája mellett. A tárcavezető azt is hozzátette, álhíreket terjesztenek az NGO aktivistái.

"Az elmúlt órákban alaposan megvizsgáltuk és értékeltük a hajón uralkodó helyzetet. Szégyen, amit egyesek állítanak. Azt mondják, hogy beteg emberek tartózkodnak a fedélzeten, de ez nem igaz. Hazugság. Amikor orvosaink megvizsgálták őket, akkor még semmi bajuk sem volt" - mondta Salvini.

 

Az Open Arms hajóján tartózkodó migránsok nem, más menekültek ugyanakkor elérték Lampedusát. Az olasz parti őrség tagjai egy járőrözés során 57 migránsra bukkantak a szigetet mellett, akiket egy befogadóközpontba szállították. Hírügynökségi jelentések szerint a bevándorlók tunéziai származásúak.

Volt dolguk a török hatóságoknak is, akik az Égei-tengeren hajtottak végre nagyszabású mentőakciót. Háromszázharminc (330), Görögországba tartó illegális bevándorlót tartóztattak fel.

A parti őrség munkatársai 7 gumicsónakot állítottak meg Ayvacik (Ajvadzsik) városának a közelében. Az afgán, szír és palesztin migránsok Leszbosz szigetére akartak eljutni. A menekülteket orvosi vizsgálatot követően visszaszállították a kis-ázsiai államba.

Ankara tájékoztatása szerint az elmúlt 4 napban csaknem ezer bevándorló próbálta elérni a görög szigeteket. Valamennyiüket visszaszállították Törökországba.

Hír Tv 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Román katonák lepték el Nagyváradot

Román katonák lepték el Nagyváradot

Estébe nyúló katonai parádéval ünnepelték meg szombaton Nagyvárad román megszállását. Szent László városába 105 éve, 1919. április 20-án vonult be a román hadsereg. Akkor mindössze 5 százalékos volt a románság aránya a városban.
Hídpénzbotrány: nyomoz a rendőrség

Hídpénzbotrány: nyomoz a rendőrség

Budai Gyula feljelentése alapján, hivatali vesztegetés gyanújával elrendelte a hídpénzbotránnyal összefüggésben a rendőrség a nyomozást – jelentette be kedden, Facebook-oldalán a fideszes politikus.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!