2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Spájzolnak a kereskedők a vámháború előtt

Hír TV

2018. július 14., szombat 08:04, frissítve: szombat 11:32

Az Egyesült Államokban egy hónap alatt majdnem 6 és fél százalékkal nőtt a Kínából behozott áru mennyisége, mert a kereskedők feltöltik a készleteiket, a kezdődő vámháború előtt. Az amerikai kormányzat egy 35 milliárd dolláros vámcsomagot már életbe léptetett Kínával szemben és újabb 200 milliárdos csomagot terveznek.

Egy hónap alatt majdnem 6 és fél százalékkal több kínai áru érkezett a nyugati partra. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború egyre elkerülhetetlenebb, ezért a megrendelők a vámtarifák őszi bevezetése előtt feltöltenék a készleteket.

 „Azok az áruk, amikre a vámok bevezetését tervezik, a kikötő forgalmának 15 százalékát teszik ki. Tavaly a Los Angeles-i kikötő áruforgalma 284 milliárd dollár volt, ennek a felét, 145 milliárd dollárt Kína jelentette. Ha bevezetik a vámokat, annak nagyon komoly hatása lesz” - jósolta a kikötő vezetője, Gene Seroka.

Az Egyesült Államok egy 34 milliárd dolláros vámcsomagot már bevezetett kínai termékekre és újabb 200 milliárd dollárosat terveznek. A kínai kormány hasonló arányú választ jelentett be. Az amerikai kereskedelmi kamara szerint a vámháború miatt csökkenő export 2 és fél millió amerikai munkahelyet veszélyeztet és a csődtől félnek a gazdák is.

 „Ha bevezetik a vámokat, akkor kevesebb tejport fogunk tudni eladni Kínában, ez pedig elviszi az amerikai gazdák éves profitját. Mi 50-100 ezer dollárt vesztenénk rajta” - mondta egy illinois-i gazda, Roger Koehn.

A vámokkal Trump azt ellensúlyozná, hogy Kína négyszer annyit exportál Amerikába, mint fordítva. Csakhogy, ha Kína hasonló vámokat vezet be, az arány fennmarad, Amerika pedig a saját 150 milliárd dolláros exportját veszélyezteti.

„Kína a negyedik legnagyobb kereskedelmi partnerünk. Ha a vám miatt kevesebbet tudunk exportálni, akkor több tej marad az amerikai piacon, ami lenyomja az árakat és a gazdák elveszítik a megélhetésüket. Ez más iparágban is így lehet” - fogalmazott egy sajtkészítő, John Umhoefer.

 

Donald Trump a kínai vámcsomagok mellett az külföldi alumínium- és acéltermékekre is büntetővámot vezetett be, a kereskedelmi minisztérium pedig most készít listát arról, hogy milyen európai termékek vámtarifáját kellene emelni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!