2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Sörválság van Németországban

Hír TV

2018. július 26., csütörtök 15:35, frissítve: csütörtök 15:59

Sörválságot okozott Németországban a rég tapasztalt hőhullám - a megnövekedett fogyasztást még bírnák a főzdék, de a szabadságon lévő sörfogyasztók lusták visszavinni az üres üvegeket, ezért egész egyszerűen nincs mibe tölteni az újabb adagokat.

Ha a németeknek melegük van, sört isznak. És minél melegebb van, annál többet.

A mostani hőhullám miatt átmenetileg bezárt a hannoveri reptér, számos közút tönkrement, nem beszélve a termőföldekről: a gazdáknak eddig már csaknem 1,5 milliárd eurós veszteséget okozott a perzselő hőség. A kocsmák, italboltok és sörfőzdék forgalma viszont fellendült - annyira, hogy néhol nem is tudják mindig kielégíteni a hatalmas keresletet.

Volt olyan, hogy csak a sörszállítmányok 50 százalékát kaptuk meg, de most kezd visszaállni a normál helyzet. De volt, hogy egyes főzdék nem tudtak mit szállítani nekünk. Nem egyszer azért, mert nem volt elég üres üvegük vagy ládájuk - mesélte egy italbolti dolgozó.

A német sörválság valójában inkább sörösüveg- és láda-válság, ahogy arra egy kisebb főzde tulajdonosa is felhívta a figyelmet, az egyik közösségi oldalon.

Nem sörhiány van, hanem az üres üvegekből és ládákból van hiány; ezért a múlt héten elkezdtük azt kérni a Facebookon, hogy amilyen gyorsan csak lehet, hozzák vissza az üres üvegeket. Most a szokásosnál lassabban kerülnek ezek vissza hozzánk, mivel az emberek a szabadságukat töltik, és más jár a fejükben, nem az, hogy vissza kell vinni a sörösüvegeket. Mi viszont erre biztatjuk őket - mondta a Moritz Fiege Sörfőzde tulajdonosa, Hugo Fiege.

Hasonló válság legutóbb 2012-ben volt: ekkor a legendás müncheni Hofbrau sörfőzde úgy vetett véget a krízisnek, hogy csak azokat a vendégeket szolgálta ki, akik vittek csere üres üvegeket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!