2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

Sorra oldják fel a járvány miatt hozott korlátozásokat az európai országok

Hír TV

2020. április 30., csütörtök 15:20

Egyre több országban oldják fel a szigorú óvintézkedéseket. Ciprus május 4-től az éttermek, a fodrászatok és a szépségszalonok ismét fogadnak vendégeket. Szardínia júniustól fogad turistákat. Franciaországban május 11-től a kávéházak és az éttermek kivételével valamennyi kereskedelmi egység újranyithat. Nagy-Britanniában közben rekordot döntött a napi halálozások száma, összesen már több mint 26 ezer halottja van a járványnak az országban.

Maszkokkal felszerelkezve várják autóikban a kultúrára vágyó lengyelek, hogy elkezdődjön a előadás. Csehországban jelentősen lassult a koronavírus-járvány terjedése, a napi halálos áldozatainak száma stagnál, és egyre több a gyógyult. A kedvező mutatóknak köszönhetően a kormány fokozatosan megkezdte a korlátozások lazítását. Az enyhítések első lépései között Prágában megnyitottak az autós mozik és színházak, ahol a társadalmi távolságtartás betartása mellett élvezhetik a műsort az odalátogatók.

Csehországhoz hasonlóan több európai országban is pozitívan alakul a járványgörbe.

Ciprus május 4-től ismét fogadnak vendégeket az éttermek, a fodrászatok és a szépségszalonok. Júniustól pedig a strandokat, a múzeumokat és a könyvtárakat is megnyitják.

Szardíniára júniustól mehetnek turistákat. A szigetre csak azok léphetnek, akiknek van negatív vírustesztjük. A szállásfoglaláshoz az erről szóló egészségügyi igazolást kell csatolni. A látogatók mozgását pedig egy okostelefonos alkalmazással fogják követni.

Franciaországban május 11-től a kávéházak és az éttermek kivételével valamennyi kereskedelmi egység újra nyithat, a nagy múzeumok, mozik és színházak azonban egyelőre zárva maradnak. Az országban már 24 ezer fölé emelkedett a Covid-19 halálos áldozatainak száma, a kórházakon azonban napról napra csökken a nyomás, hiszen egyre többen távoznak gyógyultan. A francia törvényhozás negyven kormánypárti képviselője közben azt indítványozta, hogy a koronavírus-fertőzésben elhunyt egészségügyi dolgozók gyerekeit nyilvánítsák a nemzet árváinak.

Egy perces néma csenddel fejezték ki a koronavírusban elhunyt egészségügyi dolgozók iránti tiszteletüket Nagy-Britanniában.

A szigetországban világviszonylatban is rendkívül magas halálozási adatokat regisztráltak, ráadásul a kórházon kívül elhunytak számát csak most kezdték nyilvánosságra hozni, ami így még súlyosabb képet mutat.

„Hosszútávon kell gondolkoznunk a járvánnyal kapcsolatban, mert még hosszú út áll előttünk. Nagyon óvatosan fogalmaznék a számokkal kapcsolatban, mert kiszámíthatatlan, mit hozhatnak a következő hónapok, amíg láthatjuk már az alagút végét.”

– mondta az angol tisztifőorvos Chris Whitty.

A brit kormány a tervek szerint napi 100 ezerre emelné a szűrések számát, de Boris Johnson miniszterelnök kijelentette, hogy a valós cél a napi negyedmillió szűrés elvégzése. A tesztelések kiterjesztésének keretében szűréseket végeznek a koronavírus tüneteit produkáló, saját otthonukban élő 65 év feletti állampolgárokon, valamint a kritikus fontosságú munkát végzőkön is.

Hír TV