2021. március 3.,
szerda, Kornélia napja

Sokkolta Németországot a hétfői gyilkosság

2019. július 31., szerda 12:46

Valósággal sokkolta Németországot a hétfői frankfurti gyilkosság. Ezért a belügyminiszter válságtanácskozást hívott össze. Horst Seehofer leszögezte: zéró toleranciát kell hirdetni a bevándorlók által elkövetett bűncselekményekkel szemben. Egy eritreai férfi hétfőn a Düsseldorfból érkező gyorsvonat elé lökött egy kisfiút és az édesanyját a frankfurti pályaudvaron. A nőnek sikerült megmenekülnie, a gyermek azonban a helyszínen életét vesztette.

Sokkolta Németországot a hétfői gyilkosság. A megemlékezők egymás után érkeznek a frankfurti pályaudvar peronjához, ahol virágokat és mécseseket helyeznek el.

A frankfurti gyilkosság akkora felháborodást keltett, hogy a belügyminiszter megszakította szabadságát, és Berlinben összehívta a rendőrség, az alkotmányvédelem, a vasút és más illetékes szervek képviselőit.

A gyanúsított 2006-ban érkezett illegálisan Svájcba, ahol menedékkérelmet nyújtott be, amit 2008-ban meg is kapott. Azóta tartózkodási engedéllyel él Svájcban és a C kategóriába sorolták, ami azt jelenti, hogy jól integrálódott. Példaértékű életet élt. A férfi azonban magra terelte a svájci rendőrség figyelmét, amikor késsel megfenyegette és fojtogatta szomszédját, majd bezárta annak lakásába végül pedig elmenekült. Ezután nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene

- ismertette az ügy részleteit a szövetségi rendőrség vezetője, Dieter Romann, aki hozzátette:

a férfit sem a határon, sem Németország területén nem ellenőrizték. Ha így lett volna, egyértelműen meg tudták volna állapítani, hogy körözött személyről van szó.

A belügyminiszter leszögezte: zéró toleranciával kell fellépni a bevándorlók által elkövetett bűncselekményekkel szemben. Horst Seehofer kiemelte: ha a közbiztonságról van szó, a pénz nem számít, akkor sem, ha ezt a célt csak több rendőrrel vagy a peronok lezárásával lehet elérni.

Erkölcsi felelősségünk, hogy mindent megtegyünk az emberek biztonsága érdekében. Ezért magas szintű tárgyalások zajlanak a közlekedési miniszter a vasúttárasság és én köztem. Határozottan növelni fogjuk a rendőri jelenlétet a vasútállomásokon és a közlekedési csomópontokban. Ez csak akkor lehetséges, ha növeljük a rendőrök számát

- hangsúlyozta a tárcavezető, Horst Seehofer.

A gyilkos kihallgatásán nem adott magyarázatot tettére. Egyelőre nincsenek arra utaló jel, hogy alkohol vagy drog hatása alatt állt volna. A rendőrség pszichiátriai vizsgálatra is beutalta, hogy büntethetősége megállapítható legyen.

Az eritreai férfi hétfőn Düsseldorfból érkező gyorsvonat elé lökött egy kisfiút és az édesanyját a frankfurti pályaudvaron. A nőnek sikerült megmenekülnie, a gyermek azonban a helyszínen életét vesztette. Az elkövető egy harmadik embert is megpróbált letaszítani a sínekre, neki azonban sikerült elhárítania a támadást. A megrázó jelenetet végignézve több járókelő összeomlott és orvosi segítségre szorult.

HírTV