2021. augusztus 5.,
csütörtök, Krisztina napja

Sokk Floridában - egyszerűen összeomlott egy 12 emeletes lakóház

2021. június 24., csütörtök 20:16

Összeomlott egy 12 emeletes lakóház egy része Floridában. A balesetben egy ember meghalt, az épületből és a romok alól összesen 35 embert már kiszabadítottak, ám 51 személy hollétéről egyelőre nem tudnak. A lakóház 30 évvel ezelőtt épült, egyelőre nem tudni mi okozta az összeomlást.

A Mami Beachtől északra fekvő tengerparti lakóház helyi idő szerint csütörtök hajnalban omlott össze, a 12 emeletes épület egyik oldala leszakadt, mintegy 130 lakás vált romokká néhány másodperc alatt, hatalmas füstfelhőt okozva. Szemtanúk földrengéshez hasonlították az omlás utóhatásait.

A lakók közül többen az épületben rekedtek, mivel a lift és a lépcsőház is megközelíthetetlenné vált.

A helyszínre több mint 80 tűzoltó és mentőegység érkezett, akik 35 embert menekítettek ki az épületből, két személyt, köztük egy kisfiút az omladékok alól húztak ki. Többeket kórházba kellett szállítani.51 lakó holléte pedig egyelőre ismeretlen.

Továbbra sem tudjuk, pontosan hány ember rekedt a romok alatt. Arra kérünk mindenkit, aki biztonságban van, hogy jelentkezzenek be a megadott sürgősségi vonalon” – mondta a helyi tűzoltóság parancsnoka, miután forródrótot állítottak fel a túlélők felkutatására.

Surfside település polgármestere pedig figyelmeztetett, hogy a halottak száma feltehetően emelkedni fog. Az omlás miatt nem csak az ott lakókat, de a környéken élőket is kimenekítették a térségből, őket menedékszálláson helyezték el.

Az összeomlás okát egyelőre vizsgálják. A házat 1981-ben építették, az elmúlt hetekben tetőmunkálatokat végeztek rajta. A polgármester szerint az első jelek arra utalnak, hogy az egyik lakás erkélye leszakadt, és az alatta lévőre omlott, majd dominóként dőlt össze az épület.

HírTV