2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Sokan meghaltak vagy megsebesültek az újabb iraki tüntetéseken

Legalább két ember meghalt, 175 megsebesült szerdán Bagdadban, miután az iraki biztonsági erők könnygázgránátokkal lőtték a nagykövetségeknek és kormányzati épületeknek helyet adó, úgynevezett zöld zónába bejutni próbáló tüntetőket - közölték biztonsági és egészségügyi források.

  • Sokan meghaltak vagy megsebesültek az újabb iraki tüntetéseken

Az illetékesek szerint a halálesetek oka mindkét esetben az volt, hogy a könnygázgránátokat közvetlenül a tiltakozók fejére célozva lőtték ki.

Eközben iraki biztonsági tisztségviselők szerint két rakétát lőttek ki a megerősített védelmű zöld zónába, legalább egy iraki katona életét vesztette. A szerda este kilőtt Katyusa-rakéták legalább egyike mintegy 100 méterre az amerikai nagykövetségtől csapódott be. Egy ellenőrzőpontnál szolgálatot teljesítő katona életét vesztette - közölték a nevük elhallgatását kérő tisztségviselők.

Az iraki kormány emberi jogi bizottsága szerint a több mint két hete tartó tüntetésekben és erőszakos cselekményekben eddig legalább 100 ember vesztette életét, mintegy 5500 sebesült meg, csaknem 400 embert vettek őrizetbe.

Az elmúlt napok áldozatairól szóló számadatokat közleményben ismertető Ali al-Bajáti, az iraki emberi jogi főbiztosság tagja arról tájékoztatott, hogy a halálos áldozatok többsége a tüntetők és a politikai pártok székházait védő őrök közötti összecsapásokban vesztette életét, valamint a túlzott erő alkalmazása következtében.

A demonstrációkat a gazdasági nehézségek és a mindent átható korrupció váltotta ki, a tüntetők pedig a kormány lemondását követelik. A tüntetések első, október eleji hullámában 157 ember vesztette életét.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!