2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Simán kitiltották Trumpot Greenwichből

Hír TV

2018. július 7., szombat 09:26

Egy héttel az amerikai elnök londoni látogatása előtt már 50 ezren jelezték az interneten, hogy elmennek tüntetni az amerikai elnök ellen. Donald Trump jövő pénteken megy a brit fővárosba, Theresa May kormánya a gazdasági kapcsolatok élénkítésében bízik a Brexit után.

6 méteres sárga Trump-léghajó készül egy londoni kertben. Az ötletgazda szerint az amerikai elnök egy kontrolálhatatlan csecsemő, aki úgy toporzékol, mintha elvették volna a nyalókáját. A londoni polgármester szerint ez belefér a szólásszabadságba és megadta a repülési engedélyt. 

„Donald Trumppal kezdve számtalan közszereplő szembesül manapság elszánt támadásokkal. Még akkor is, ha ezek többsége vicc, azért érdemes rajtuk elgondolkodni” - mondta a polgármester.

Donald Trump jövő péntek 13.-án érkezik a brit fővárosba, ahol mozgalom alakult a látogatása ellen. 1 millió 800 ezer brit írta alá a petíciót, ami a meghívás visszavonását kérte, mert szerintük Trump fogadása megalázó a királynőnek. A Trafalgar térre hirdetett tüntetésre eddig 50 ezren jelezték a részvételüket. London déli kerülete, Greenwich pedig rendeletben tiltotta meg, hogy Donald Trump belépjen hozzájuk - nem mintha Trumpnak lenne dolga ott.

„Jó kis nap lesz, megbánja, aki nem jön. A jövő generációi azt fogják kérdezgetni a szüleiktől, hogy te is voltál tüntetni, amikor jött a Donald Trump? Te is kiálltál az igazságtalanságok, a felsőbbrendűség ellen, amit Trump képvisel? Biztos, hogy rengetegen leszünk” - mondja egy szervező.

A korábbi amerikai elnökök első útjaik egyikén utaztak Londonba, Trump azonban csak másfél évvel a kinevezése után. Pedig Theresa Maynek és kormányának a brexit miatt muszáj jóban lenni Trumppal. A gazdasági előrelépést hátráltatja, hogy a brexit miatt több száz amerikai cég tette át az európai székhelyét például Írországba.

„Trump nagyon megosztó személy, ezért ez különleges látogatás lesz. Trump ugye brexit-párti volt és Nigel Farage-t a UKIP vezetőjét támogatta. Még a látszatát is kerüli, hogy elfogulatlannak tűnjön a témában. Ugyanemiatt, hogy Trump nem diplomata, a két ország viszonyánál jobban számít neki, hogy működik-e a kémia közte és a vendéglátója között. Emanuell Macron francia elnökkel például működik, de Theresa May-jel látszólag nem, ami kérdésessé teszi az együttműködést” - mondja egy elemző.

A londoni látogatás előtt Trump a NATO csúcson vesz részt, július második felében pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozik Helsinkiben.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!