2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Sértő megjegyzése miatt repülhet az EP lengyel alelnöke

Hír TV

2018. február 2., péntek 18:25, frissítve: péntek 20:14

Lemondatnák az Európai Parlament lengyel alelnökét, amiért egy honfitársát a fasiszta Németországgal együttműködő lengyelekhez hasonlította. A kijelentéssel az EP több frakciója szerint is méltatlanná vált a tisztségére.

Náci kollaboránshoz hasonlította egyik képviselőtársát az Európai Parlament alelnöke. A lengyel Ryszard Czarneckia szintén lengyel Róza Thunt illette olyan kifejezéssel, amit Lengyelországban azokra használnak, akik a második világháború alatt a németekkel együttműködtek.

Czarnecki a jelenleg kormányzó lengyel Jog és Igazságosság Pártjának tagja, az Európai Parlamentben pedig a konzervatívok és reformerek csoportjában foglal helyet. Az EP legmagasabb szintű testülete, az Elnökök Értekezlete négy frakció közös beadványa nyomán döntött úgy, hogy Czarneckit le kell mondatni. A testület azt is hangsúlyozta, hogy mindez nem Lengyelország ellen irányul, ugyanakkor nem szeretnék, ha Ryszard Czarnecki az Európai Parlamentet képviselné a továbbiakban.

„A parlament alelnöke a vádaskodásaival átlépte a vörös vonalat, és a mi képviselőcsoportunk nagy többsége azt szeretné, ha visszavonnák a megbízatását” – jelentette ki Pedro López de Pablo, az Európai Néppárt szóvivője.

A konzervatív frakció nem akarta kommentálni az ügyet, szerintük rossz precedens, ha két személy közötti vita az intézmény működésére kiható következményekkel jár. Az Európai Parlament plenáris ülése jövő héten szerdán szavaz arról, hogy lemondásra szólítja-e fel az alelnököt. Ehhez a jelen lévő képviselők kétharmados többségére van szükség. Czarnecki egyébként azóta egy rádióinterjúban visszautasította, hogy kijelentése miatt bocsánatot kérjen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!