2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Külföld

Segítséget vár az Uniótól a török elnök

A menekültekre már több mint 40 milliárd dollárt költött Törökország, míg az EU csak ígérgeti a segítséget - közölte a török elnök, miután egyeztetett a német kancellárral. Recep Tayyip Erdogan ráadásul felhívta a figyelmet arra, hogy a migránsválság tovább súlyosbodik majd. A német kancellár támogatásáról biztosította Ankarát. Angela Merkel elismerte, hogy Törökországra valóban nagy terhet ró a menekültválság.

  • Segítséget vár az Uniótól a török elnök

Még 2016-ban kötött menekültügyi megállapodást Brüsszel és Ankara. A megegyezés értelmébenTörökország feltartóztatja az Európába tartó illegális bevándorlókat.

Az Unió ezért cserébe 6 milliárd eurót ígért Ankarának.

Az EU azonban még az első 3 milliárd eurós részletet sem utalta át. Miközben Törökország már több mint 40 milliárd dollárt költött a menekültekre.

A kis ázsiai állam az utóbbi években több mint 3 és fél millió migránst fogadott be.

A török elnök szerint az EU csak ígérgeti a segítséget. Recep Tayyip Erdogan hangsúlyozta: a menekültválság tovább súlyosbodni, mivel Szíriában ismét kiújultak a harcok a kormányerők és a lázadók között.

"400 ezer ember indult meg a török határ felé a kormányerők bombázásai elől a szíriai Idlíbből. Ankara a hideg téli idő miatt mozgósította a török Vörös Félholdat és a katasztrófavédelmet. A sátrakban nem lehet ilyenkor élni, ezért kis brikettházakat építünk a lehető leggyorsabban."

- nyilatkozta a török vezető, Recep Tayyip Erdogan elnök.

A német kancellár Isztambulban támogatásáról biztosította Erdogant. Angela Merkel elismerte, hogy Törökországra valóban nagy terhet ró a menekültválság.

"Úgy gondolom, hogy az unió a hatmilliárd eurón túl is támogatni fogja Törökországot a menekültügyben. Közösség a segély mellett más eszközökkel is támogatni fogja Ankarát. A szíriaiak rövid időn belül nem térnek haza. Nagyon fontos lenne, hogy minden embernek, gyereknek, családnak találjanak megfelelő szállást. Németország kész anyagilag is hozzájárulni az idlíbiek életminőségének javításához."

- közölte Angela Merkel német kancellár.

A szíriai Idlib tartományból csak decemberben több mint 235 ezer ember menekült el a harcok elől a török határ közelébe.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A béke a tét Brüsszelben

A béke a tét Brüsszelben

Az európai parlamenti választás legfőbb tétje: háború vagy béke – mondta a Magyar Nemzetnek Dornfeld László, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!