2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Schulzék belemennek a tárgyalásokba Merkelékkel

Hír TV

2017. december 15., péntek 16:43, frissítve: péntek 18:43

Zöld utat adott a német szociáldemokraták elnöksége a hivatalos koalíciós tárgyalásoknak ma Berlinben. Martin Schulz hangsúlyozta, ez nem jelenti a 2013 óta tartó nagykoalíció automatikus folytatását, számára a koalíciós együttműködés más formái is szóba jöhetnek, attól függően, hogy Angela Merkel pártja mennyire lesz kompromisszumkész a szociáldemokraták számára fontos tartalmi kérdésekben.

Nem lesz karácsonyi szünete sem Angela Merkelnek, sem Martin Schulznak, miután a szociáldemokraták elnöksége megadta a zöld jelzést a koalíciós tárgyalásokra.

Csaknem háromnegyed órával tovább tartott az elnökségi ülés a szociáldemokratáknál, mint ahogy azt tervezték. Úgy tűnik, nem volt egyszerű a döntés, hiszen a párt két hete még azon az állásponton volt, hogy ellenzékbe vonul és nem folytatja a koalíciót Angela Merkel pártszövetségével. Martin Schulz pártelnök most is azt mondta, ez nem jelent automatikus nagykoalíciót.

„Hogy ezek a tárgyalások valóban kormányalakításhoz vezetnek-e, még nem tudjuk. Ezzel a döntéssel mi nem a kormányzás egy konkrét formája mellett döntöttünk. Sőt, épp ellenkezőleg. Itt sokkal inkább tartalmi kérdésekről lesz szó és arról, hogy milyen szociáldemokrata politikai célokat tudunk elérni és ezekről a kereszténydemokrata unióval hogyan tudunk beszélni” – fogalmazott Schulz.

Diseri Dórától, a Hír TV berlini tudósítója 15 órakor:

A CDU/CSU pártszövetség azonban csak nagykoalícióban gondolkozik. Több vezető politikusuk is azt nyilatkozta az elmúlt napokban, hogy más koalíciós együttműködést nem tudnak elképzelni. De nemcsak ebben nem értenek egyet a szociáldemokratákkal. Vitás kérdés lehet még szociál- és oktatáspolitika, valamint a bevándorlás kérdése. A 12 főből álló szociáldemokrata tárgyalócsapat 11 kulcstémát visz magával a tárgyalásokra.

Már jövő hét szerdán találkozik az SPD, illetve a CDU/CSU pártszövetség vezetősége Berlinben, hogy megkezdjék a tárgyalásokat. Egy időtervet szeretnének felállítani, és gyors és hatékony tárgyalásokat szeretnének, hiszen a január 14-i SPD-s pártkongresszusig a tárgyalások első fázisának le kell zárulnia. A Hír TV-t Berlinből Diseri Dóra tudósította.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!