2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Sátorbíróságokkal gyorsítanák fel a menedékkérelmek elbírálását

2019. szeptember 13., péntek 16:16

Az elmúlt hetekben több mint 40 ezer migráns érkezett ismét a mexikói-amerikai határhoz, hogy átléphessenek az Egyesült Államokba. Ez pedig jelentősen leterheli a hatóságokat.

Most is több ezren várakoznak a mexikói-amerikai határon, hogy átkelhessenek az Egyesült Államokba. A hatóságok, hogy felgyorsítsák a menedékkérelmek elbírálását, úgynevezett sátorbíróságokat állítottak fel a texasi Laredo és Brownsville városában.

Az elmúlt hetekben több mint 40 ezer illegális bevándorlót fordítottak vissza a határon. A migránsoknak Mexikóban várják, hogy keresetükről döntsenek.

Csütörtökön az amerikai legfelsőbb bíróság jóváhagyta a Trump-kormányzat migrációt korlátozó intézkedését, miszerint azok a menedékkérők, akik egy úgynevezett biztonságos országon keresztül érkeznek az Egyesült Államok határaihoz, nem jogosultak menedékkérelem benyújtására. A korlátozó intézkedés elsősorban a közép-amerikai államokból érkezőket sújtja. Jelenleg azonban biztonságos harmadik ország státuszt csak Kanada jelenti az Egyesült Államok számára.

Időközben El Salvador kormánya 800 rendőrt küldött ki a hondurasi és guatemalai határra, hogy feltartóztassa az Egyesült Államok felé induló bevándorlókat.

A rendőrséget további 350 bevándorlási tisztviselő támogatja, akik felülvizsgálják a határt átlépő személyek azonosító és úti okmányait.

El Salvador új elnöke, Nayib Bukele és az Egyesült Államok belbiztonsági titkára, Kevin McAleenan a múlt hónap végén megállapodtak abban, hogy szorosabb együttműködést folytatnak a migráció és a biztonság területén.

Hír TV