2020. október 29.,
csütörtök, Nárcisz napja

Sargentini-jelentés: komoly kiállás Szlovákia részéről hazánk mellett

MTI

2018. október 18., csütörtök 20:50

Szlovákia a büntetőintézkedések helyett a párbeszédet részesíti előnyben - jelentette ki Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió a Lisszaboni Szerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítását kezdeményezné Lengyelország és Magyarország ellen.

Peter Pellegrini, akinek nyilatkozatáról a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség számolt be, kijelentette: nem lát semmiféle problémát abban, hogy a szlovák parlament határozatot fogadjon el a témában, amelyben leszögezné: a szankciók helyett a párbeszédet részesíti előnyben.

Az Európai Unió azért akarja megbüntetni Lengyelországot és Magyarországot, mert szerinte Varsó és Budapest olyan lépéseket tettek, amelyek veszélyeztetik az uniós értékeket.

„A kormány nevében világosan értésre adtuk, hogy a párbeszédet részesítjük előnyben. Megmutatkozott, hogy Lengyelország esetében az utóbbi hónapokban sikerült mindkét oldalon kompromisszumokat elérni. Szilárd meggyőződésem, hogy Magyarország esetében is ezen az úton kell haladni és nem azonnal a legszélsőségesebb megoldással fenyegetődzni, ami nem járulna hozzá az EU-n belüli egység fenntartásához” - fejtette ki Peter Pellegrini szlovák újságíróknak Brüsszelben.

Újságírói kérdésre válaszolva Pellegrini kifejtette: nem szeretné a szlovák parlamenti képviselők nyilatkozatait kommentálni, ha azok nem szélsőségesek és nem ellentétesek Szlovákia külpolitikai irányvonalával.