2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Salvini továbbra is a tengerből kimentett migránsok uniós szétosztását szorgalmazza

Matteo Salvini olasz belügyminiszter hétfőn ismét a Földközi-tengerből kimentett migránsok EU-tagállamok közötti szétosztását szorgalmazta. A miniszter emellett hangsúlyozta: példaszerű büntetést követel azon civil szervezet számára, amely a tiltás ellenére múlt szombaton 41 migránst szállított Lampedusa szigetére.

  • Salvini továbbra is a tengerből kimentett migránsok uniós szétosztását szorgalmazza

Olaszország jelenleg további EU-tagállamok jelentkezését várja annak a 41 migránsnak a befogadására, akiket az Alex nevű mentőhajó szállított Lampedusa szigetére. "Az a cél, hogy a legutóbb Lampedusán partraszállt migránsokat más EU-tagországok fogadják be" - mondta el Salvini hétfőn.

A Mediterranea olasz civil szervezet egyik hajója, az Alex 54 embert mentett ki múlt csütörtökön a líbiai partoknál, a következő napon 13 embert evakuálni kellett a hajóról Lampedusára egészségügyi okok miatt. A hajó - fedélzetén 41 migránssal - múlt szombaton kötött ki Lampedusán, dacolva Salvini tiltásával.

A mentőhajó kapitánya számára Salvini példaszerű büntetést követel. "Látni fogjuk, hogy azok, akik megszegik az olaszországi törvényeket, büntetést kapnak. Tisztelem az igazságszolgáltatás függetlenséget, de olyan ítéletekre van szükségünk, amelyek Olaszországot segítik; garantálják a biztonságot és a határvédelmet" - fogalmazott az olasz belügyminiszter.

Olasz sajtójelentések szerint a mentőhajót lefoglalták az olasz hatóságok, a hajó kapitánya, Tommaso Stella ellen pedig nyomozás indult "illegális bevándorlás segítése" miatt.

Mindeközben július 18-ra halasztották el Carola Racketének - a Sea-Watch 3 hajó kapitányának - keddre tervezett meghallgatását. Az ügyészség közlése szerint a halasztás oka az ügyvédek sztrájkja.

Az APA osztrák hírügynökség értesülései szerint az ügyben az ügyészség várhatóan leghamarabb a nyarat követően határozhat arról, hogy eljárást indít, vagy ejti az illegális bevándorlás segítése miatti vádakat.

A holland zászló alatt hajózó Sea-Watch 3, amelyet egy német jótékonysági szervezet üzemeltet, két hétig volt a tengeren 40 afrikai migránssal a fedélzetén. A hajó arra várt, hogy engedélyt kapjon Olaszországtól vagy valamelyik EU-tagállamtól a kikötésre.

A Sea-Watch 3 az olasz hatóságok tiltása ellenére hajózott be Lampedusa kikötőjébe június végén, és a manőver közben nekiment egy olasz hajónak, amely megpróbálta megakadályozni, hogy a civil hajó kiköthessen. A mentőhajó 31 éves német kapitányát, Carola Racketét ezért őrizetbe vették, és büntetőeljárást kezdeményezett ellene az olasz vádhatóság. Rackete azóta ismét szabadlábon van.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Súlyos gabonahiány fenyegeti Afrika déli részét

Súlyos gabonahiány fenyegeti Afrika déli részét

Az Afrika déli részét fenyegető súlyos gabonahiányra hívta fel a figyelmet szerdán az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az El Nino időjárási jelenség okozta szárazságot téve felelőssé a kialakult helyzetért.
Földrengés, hőségriadó és erdőtüzek pusztítanak a világban + videó

Földrengés, hőségriadó és erdőtüzek pusztítanak a világban + videó

Továbbra is áradások pusztítanak Kínában, a heves esőzések csak szerdán hagynak alább. Tajvanban egy nap alatt több mint nyolcvan földmozgást mértek. Mindeközben Bangladesben már egy hete kemény kánikulával küzdenek. A világ másik felén, Kanadában óriási erdőtüzek pusztítanak, Finnországban pedig a tél nehezíti a mindennapokat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!