2019. szeptember 19.,
csütörtök, Vilhelmina napja

Salvini tanácsadója: nem folytatódhat tovább az olasz kormánykoalíción belüli harc

MTI

2019. május 22., szerda 18:56

A olasz kormánykoalíción belüli harc nem folytatódhat tovább - jelentette ki Giancarlo Giorgetti olasz kabinetfőnök, Matteo Salvini olasz kormányfő-helyettes tanácsadója szerdán Rómában.

Olaszországban - mint a hírügynökségek írják - megbénult a kormányzati döntéshozatal, miközben a Salvini vezette bevándorlásellenes Liga és a másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) rivális kampányt folytat a vasárnap esedékes európai parlamenti (EP) választások előtt

"Világosnak tűnik számomra, hogy az utóbbi néhány hétben a kormánynak volt egy kis gondja azzal, hogy eredményeket mutasson fel" - mondta Giorgetti külföldi újságíróknak.

"Nem folytathatjuk így tovább" - tette hozzá.

Salvini derűlátóbban nyilatkozott a Corriere della Sera, a legnagyobb példányszámú olasz napilapnak. Hangsúlyozta, hogy a kormány nem fog összeomlani. "További négy évig is folytatni fogja munkáját, mert azt jól végezte" - tette hozzá.

A tavalyi olasz parlamenti választásokon az M5S az élen végzett a voksok mintegy 33 százalékával, míg Salvini pártja 17 százalékot szerzett. Legfrissebb közvélemény-kutatások mostanra azonban 20-25 százalékosra becsülik az Öt Csillag Mozgalom támogatottságát, míg a Ligáét nagyjából 30 százalékra teszik.

Giorgetti ugyanakkor utalt arra, hogy Salvini , aki jelenleg kormányfő-helyettes és belügyminiszter, a Liga nagyarányú választási győzelmeesetén a miniszterelnöki tisztségre pályázhat.

A kormányon belüli feszültség mélyülésére utal, hogy Giuseppe Conte miniszterelnök magánjellegű megbeszélést folytatott szerdán Sergio Mattarella államfővel.

MTI