2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Salvini: Kudarc volt a párizsi migrációs találkozó

Franciaország kudarcának nevezte a menedékkérők elosztásáról Párizsban hétfőn rendezett informális miniszteri találkozót Matteo Salvini olasz belügyminiszter közleményében.

  • Salvini: Kudarc volt a párizsi migrációs találkozó

Matteo Salvini szerint a Párizsban tartott migrációs találkozó formájában és tartalmában is elhibázott volt. Az olasz belügyminiszter úgy vélte, a megbeszélést megfelelő előkészület nélkül hívták össze és "teljesen szokatlanul", mivel az unió tagállamait közösen érintő találkozót a francia fővárosban rendezték meg, miközben jelenleg Finnország az EU soros elnöke.

Matteo Salvini összegzése szerint a párizsi találkozón "ismételten azt akarták, hogy Olaszország továbbra is Európa menekülttábora legyen".

A franciák és németek által akart párizsi találkozó kudarcot vallott, az európai miniszterek többsége távol maradt - tette hozzá Salvini.

A Liga vezetője megismételte, amit már az uniós belügyminiszterek csütörtöki helsinki informális találkozóján, valamint a francia belügyminiszter Cristophe Castanernek írt és vasárnap közölt levelében is leszögezett: "Olaszország felemelte a fejét, nem parancsolhat neki senki, és nem vállal szolgaszerepet".

"Ha Macron migránsokról akar tárgyalni, jöjjön Rómába"- jelentette ki Matteo Salvini.

A Földközi-tengeren kimentett menedékkérők uniós tagállamok közötti elosztási mechanizmusát illetően a párizsi informális miniszteri találkozón nem sikerült eredményt elérni.

Olasz belügyminisztériumi források szerint a tengeren érkező illegális bevándorlási hullám által különösen érintett Olaszország és Málta ragaszkodott ahhoz, hogy a migránsok elosztására szolgáló ideiglenes mechanizmus mellett egy olyan rendszer is jöjjön létre, amely felváltva jelöl ki más országokban is biztonságos kikötőket a partra szállásokhoz. Az EU tagországai régóta nem tudnak megállapodni abban, hogy milyen közös megoldást alakítsanak ki az Afrikából Európába irányuló illegális migrációra. A Földközi-tengeren át lélekvesztőkön elindulók legtöbbje Olaszországba kerül, de az olasz kormány tavaly óta erélyesen ellenáll annak, hogy ez továbbra is így legyen, követeli, hogy a többi tagállam is vegye ki a részét a migránsok befogadása jelentette teherből.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!