2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Salvini: Ha nem lesz elég pénz gazdaságélénkítésre, kitör a forradalom

Rendkívüli helyzetben akár százmilliárd eurós csomagra is szükség lehet az új koronavírus-fertőzés (Covid-19) által okozott gazdasági helyzetben, máskülönben forradalom lesz Olaszországban - jelentette ki Matteo Salvini, a jobboldali, ellenzéki Liga párt vezetője, aki egyúttal azonnali és erőteljes pénzügyi beavatkozást sürgetett a La Stampa című napilapban szerdán megjelent interjújában.

  • Salvini: Ha nem lesz elég pénz gazdaságélénkítésre, kitör a forradalom

Matteo Salvini úgy vélte, azonnali segítség hiányában Olaszországot "társadalmi háborút" fenyegeti.

"Ennek jelei már érezhetők. Az olaszok példamutató magatartást tanúsítanak, de ezért cserébe garanciákat kérnek, a munkaerőpiac fenntartásától kezdve" - jelentette ki a jobbközép ellenzék vezetője. Kifejtette, az olaszok készek az áldozathozatalra, de a kormánynak "tartania kell a hátát", vagyis segítenie kell a rendkívüli gazdasági-pénzügyi helyzetben.

"Ha ez nem így lesz, a harag terjedni fog. Az ígért pénznek célba kell jutnia. Most, és nem két hónap múlva" - jelentette ki Salvini. A Giuseppe Conte vezette olasz kormány eddig 25 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot indított el, újabb intézkedéseket ígérve áprilisban is. Ez eddig a legkevesebbnek számít a nyugat-európai kormányintézkedések között.

Matteo Salvini szerint a rendkívüli helyzetben, amikor emberek halnak meg, "minden lehetséges forrást rendelkezésre kell bocsátani, nem lehet takarékoskodni". "Ha százmilliárdra van szükség, adjunk ennyit" - hangoztatta. Arra a felvetésre, hogy ez az olasz államadósságot is "felrobbantaná", Matteo Salvini kijelentette, hogy a járvány miatti vészhelyzetben az EU-val való kapcsolatokat is felül kell vizsgálni. Véleménye szerint az a korábbi gyakorlat, hogy betartottak minden Brüsszel által diktált "vesszőt és pontot", oda vezetett, hogy az olasz gazdasági fejlődés volt a legalacsonyabb. Úgy vélekedett, az Európai Unió most is "későn és rosszul" lépett, és lehet, hogy a Brüsszel által ígért milliárdok sohasem érnek el az olasz vállalatokhoz.

Úgy látta, a mostani események csak felnagyították az Európai Unió hiányosságait: "foggal-körömmel védekeznünk kell, ahogyan Németország és Kína teszi, megvédenünk tőzsdén jegyzett vállalatainkat a mi cégeinkkel shoppingoló külföldi felvásárlóktól".

Hangsúlyozta, hogy ha a Conte-kormány előbb hallgatott volna a járványhelyzetet felismerő északolasz, többnyire a Liga színeit képviselő polgármesterekre, kormányzókra és orvosokra, "talán nem jutunk el erre a pontra".

Matteo Salvini jogosnak nevezte a kijárási korlátozást megszegő és ezzel mások egészségét veszélyeztetők szigorú bírságolását, megjegyezve, hogy ha ugyanezt a jobboldal vezeti be, azonnal szélsőségesnek kiáltották volna ki.

Matteo Salvini nem erősítette meg azt a sajtóértesülést, miszerint a kormánypártok és az ellenzék már a Covid-19 utáni gazdasági-politikai időszakra készül egy nemzeti egységkormány tervével, melynek élére Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) volt elnöke kerülhet.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!