2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Salvini és Meloni egyaránt a Fidesz európai képviselőcsoportjával akar közös európai parlamenti frakciót

Az olasz jobboldal pártjai, a Matteo Salvini vezette Liga és a Giorgia Meloni által vezetett Olasz Testvérek is szívesen venné a Fidesz képviselőcsoportjával közös európai parlamenti formáció létrehozását - írta az olasz sajtó vasárnap.

  • Salvini és Meloni egyaránt a Fidesz európai képviselőcsoportjával akar közös európai parlamenti frakciót

A La Stampa elemzése szerint Matteo Salvini közös európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportot akar létrehozni a magyar és a lengyel párttal is. A Liga jelenleg a 2019-ben alakult Identitás és Demokrácia pártcsalád tagja, amelyhez többek között a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN)tartozik.

Készen áll az együttműködésre a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) is, mely a 2009-ben született Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoporthoz tartozik. Az ECR elnökévé tavaly szeptemberben Giorgia Melonit választották meg, és a pártcsoport tagja a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) is.

"Aki a szuverén nemzetekben, biztonságos határokban, a társadalom központját alkotó családban és a keresztény értékekben hisz, az ECR-ben találja meg otthonát" - idézte Giorgia Meloni kijelentését a La Stampa. Az újság szerint az FdI elnöke arra kívánt utalni, hogy az említettek kapcsán nincsen szükség újabb EP-frakcióra. Elemzők szerint Giorgia Meloni elsősorban olasz belpolitikai szövetségesének, Matteo Salvininek kívánta üzenni, hogy "a Ligának csak kopognia kell az ECR ajtaján" - írta a La Stampa.

Az olasz sajtóban a találgatást Orbán Viktor pénteki kijelentése indította el. A kormányfő úgy nyilatkozott, hogy új európai jobboldal felépítésében gondolkodik, miután a Fidesz képviselői távoztak az Európai Néppártból (EPP). Orbán Viktor a Matteo Salvini vezette Ligával és a lengyel miniszterelnök Mateusz Morawiecki vezette Jog és Igazságosság (PiS) párttal való kapcsolatokat emelte ki.

Az Il Foglio politikai napilap elemzése szerint a jelenleg pártcsalád nélküli Orbánnak, illetve a Fidesznek Salvini és Meloni is "udvarol". Az újság mégis úgy vélte, hogy Orbán Viktor saját frakcióban gondolkodik, mivel sem a Matteo Salvini képviselte Identitás és Demokrácia, sem a Giorgia Meloni vezette ECR nem bizonyul számára "kényelmesnek és befogadónak" - vélte az Il Foglio.

Sajtókommentárok szerint a Fidesz pozíciókeresése miatt erejét veszítette az a korábbi terv, miszerint a Liga az Európai Néppárthoz közeledhet, ahogyan ezt Matteo Salvini jobbkeze Giancarlo Giorgetti, a Draghi-kormány jelenlegi gazdasági minisztere igyekezett előkészíteni.

Matteo Salvini az utóbbi napokban elkerülte a Liga és a Fidesz közös európai frakciójára vonatkozó újságírói kérdéseket hangsúlyozva, hogy legsürgetőbbnek most a vakcinázás megoldását tartja.

Elemzők problémának tartják Matteo Salvini és Giorgia Meloni versengését tartják az olasz jobbközép koalíción belül: a Liga csatlakozott Mario Draghi kormányához és 23 százalékos támogatottsággal rendelkezik, az Olasz Testvérek egyedüli pártként ellenzékben maradt, és támogatása 17 százalékra ugrott. A két pártnak még nem sikerült megegyezni az ősszel esedékes helyhatósági választások jelöltjeiről sem, közöttük a jobboldal következő római főpolgármester-jelöltjéről sem.

 

Róma Oroszországban és a Távol-Keleten keres vakcinát

A legnagyobb olasz járványkórházban megindult a Szputnik V orosz vakcinával zajló kísérletezés, miközben a római kormány ázsiai államokkal tárgyal már az őszi vakcinaszállítmányok biztosítására - jelentette a vasárnapi olasz sajtó, mely szerint az országos oltási helyzetet teljes káosz uralja.

A lombardiai Cremona vásárterén felállított nagyméretű oltási állomás szombaton és vasárnap is majdnem teljesen üres volt. Mint kiderült, a tartomány regisztrációs központja elfelejtette sms-üzenettel megerősíteni a nyolcvan év felettiek számára lefoglalt időpontokat, így az idősek nem jelentek meg. A sajtóban közölt hírre végül többen önként jelentkeztek, vagy családok siettek idős rokonokkal az oltóállomásra kihasználva a lehetőséget regisztráció nélkül is.

Hasonló helyzet állt elő Como, Monza és Lecco oltási központjaiban is, ahonnan egyenként telefonon hívták fel a semmilyen értesítést nem kapott nyolcvan év felettieket, de többségük nem tudott segítség nélkül elindulni a vakcinázásra.

Több, száz év feletti fordult az újságokhoz arra panaszkodva, hogy nem oltották még be őket, közöttük a milánói Giuliana Manasse Biraghi. A 105 éves hölgy a La Repubblica napilapnak elmondta, hogy miután túlélte a spanyolnáthát, két világháborút és a Soát is, nem szeretne a koronavírus áldozata lenni.

Sajtóadatok szerint a több mint négy millió nyolcvan év feletti olasznak december vége óta 28,2 százaléka kapott első dózist, és 14,7 százalékuk részesült második adagban. A gócpont Lombardiában, ahol a legtöbb idős él és a legmagasabb a halottak száma, a nyolcvan év felettiek 11 százalékát oltották már át. Az ország idősotthonainak mint 507 ezer lakója szerencsésebbnek bizonyult, mivel 89 százalékuk már kapott első dózist.

Az Il Giornale napilap "teljes káoszról" írt Toszkánában, ahol a nyolcvan év felettiek öt százalékát tudták eddig átoltani. A déli Pugliában még csak hétfőn kezdik el a mozgáskorlátozott nyolcvan év felettiek házi oltását.

Sajtókommentárok szerint a vakcinahiánynál is rosszabb a regionális szintű oltási ütemezés. Tizenhat százalékra teszik a regisztráció nélkül beoltottak számát, akik "soron kívül" kapták meg az oltást. Nem zárult le még a több mint 1,4 millió egészségügyi dolgozó átoltása sem. Akadozik a vakcinázás az AstraZeneca-védőoltás korábbi felfüggesztése miatt is: az ismételt engedélyezés ellenére Torinóban és Nápolyban a regisztráltak harminc százaléka lemondta ezt a vakcinát, miközben Rómában alacsony volt a más oltóanyagot kérelmezők száma.

Francesco Vaia, a fertőző betegségekre szakosodott Spallanzani római kórház egészségügyi igazgatója bejelentette, hogy a moszkvai Gamaleja kutatóintézettel együttműködésben megkezdték a Szputnyik V kísérleti alkalmazását. A legnagyobb olasz járványkórházban az orosz vakcinának a vírusmutációkkal szembeni hatását vizsgálják, valamint a vegyes oltásét, vagyis, hogy milyen eredményekkel jár a különböző dózisok más és más vakcinával történő beadása.

Az orosz vakcinát a 34 ezer lakosú San Marino Köztársaságban használják, ahol már hétezren kaptak Szputnyikot V-t, és újabb szállítmányt várnak a második dózishoz.

A Corriere della Sera úgy tudja, Mario Draghi kormányfő "már az őszre készül", vagyis azzal számol, hogy a mostanáig rendelt vakcinamennyiség hosszú távon nem lesz elegendő, és egy esetleges újabb hullámra is fel akarja készíteni az olasz egészségügyet. Mario Draghi tervei között szerepel a gyógyszergyártókkal való közvetlen megállapodás, valamint külföldön is elkezdett vakcinát keresni elsősorban Japánnal,Dél- Koreával és Indiával egyeztetve oltóanyag szállításról. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Olaszországba több mint 9,5 millió dózis vakcina érkezett: 7,7 millióan kaptak első oltást, közülük 2,4 millióan második adagot is.

 

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!