2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Vezércikk 04:20

Külföld

Romatelepek: a kilakoltatások leállítását kérik

A kelet-európai romák kitelepítésének leállítását kéri az Amnesty International a francia kormánytól. A jogvédők szerint a cigánytelepeket csak akkor lehetne felszámolni, ha lakást biztosítanak az ott élőknek.

Évente 15-20 ezer cigány érkezik Franciaországba Romániából és Bulgáriából. A legtöbben illegális telepen élnek. Lille külvárosában nyáron egy kolóniát egy délelőtt alatt elbontottak a rendőrök. Azóta nehezebb dolguk van, már bírósági végzés kell a telepek felszámolásához. Ettől függetlenül a kilakoltatások ugyanolyan ütemben folytatódnak.

„Azt látjuk, hogy a kormány őszinte, de nem szeretnének sok mindent elérni. Nem hosszú távú megoldásban gondolkodnak. Nem lenne szabad folytatni a kitelepítéseket, amíg nem tudnak más lakhatási lehetőséget biztosítani” – mondta John Dalhuisen, az Amnesty International vezetője Párizsban, a szervezet tanulmányának a bemutatóján.


A táborokban a gyerekek nem járnak iskolába, nincs egészségügyi ellátás és többnyire csatorna, folyóvíz se. A jogvédők szerint a cigányok akkor nem fognak évente visszajárni Nyugat-Európába, ha ezeket a feltételeket valahol biztosítják nekik.

„Ahhoz, hogy az álmot elérjük, csak arra van szükség, hogy Franciaország teljesítse a vállalt kötelezettségeit. A Franciaországra vonatkozó nemzetközi szabályok szerint megoldást kell biztosítani a kitelepített rászorulóknak” – fogalmazott Dalhuisen.

Francois Hollande azt ígérte, hogy akinek nem tudnak lakást adni, azt nem telepítik ki. Ehelyett általában adnak a romáknak 300-700 eurót és egy repülőjegyet. Sokan egy éven belül visszatérnek, vagy egy másik nyugat-európai országban próbálkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!