2022. 01. 25. Kedd Pál napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 07:00

Külföld

Rohingja menekültek 150 milliárd dollárra perlik a Facebookot a nem törölt gyűlölködő bejegyzések miatt

Rohingja menekültek egy csoportja több mint 150 milliárd dollár kártérítésre perli a Facebook közösségi média üzemeltetőjét, amiért szerinte nem fordított figyelmet a gyűlöletre felbujtó olyan bejegyzések törlésére, amelyek hatására szenvedtek el ők erőszakot a mianmari hadseregtől és támogatóitól, sőt, a közösségi média működési módja szerintük még meg is sokszorozta e bejegyzések számát - jelentették hírügynökségek.

A csoport ügyvédjei hétfőn Kaliforniában nyújtották be a keresetet, és ebben azt állítják, hogy mianmari megjelenésével a Facebook hozzájárult a gyűlöletbeszéd, a félretájékoztatás és az erőszakra felbujtás elharapódzásához, végsősoron a 2017-ben elkezdődött rohingja népirtáshoz, több mint 10 ezer rohingja meggyilkolásához, több mint 150 ezer bántalmazásához és ahhoz, hogy a muszlim vallású kisebbségből több mint egymillió embernek el kellett menekülnie a buddhista többségű dél-ázsiai országból. A menekültek legnagyobb részét a szomszédos Banglades fogadta be, de az Egyesült Államokban is menedéket kapott 10 ezer ember.

A keresetet a csoport minden olyan rohingja nevében nyújtotta be, aki túlélte a mianmari erőszakos cselekményeket, vagy van olyan rokona, aki áldozatul esett az erőszaknak.

Nagy-britanniai ügyvédek is jelezték, hogy szándékukban áll hasonló per indítása - jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség. A Facebook üzemeltetője, új nevén a Meta Platforms, egyelőre nem reagált a hírügynökség kérdéseire.

Már sokan megvádolták a közösségimédia-óriást azzal, hogy hanyagságával - az inkriminált szövegek törlésének elmulasztásával - hozzájárult a félretájékoztatáshoz és a politikai erőszak szításához, amelyeket pedig saját szabályzata szerint akadályoznia kellene.

Az ENSZ emberi jogi szakértői 2018-ban megvizsgálták a rohingják elleni támadásokat, és arra a megállapításra jutottak, hogy a Facebooknak igenis, volt szerepe az erőszak terjedésében.

A perkereset szerint a Facebook 2011-ben jelent meg Mianmarban, és többmillió ember számára a cég tette lehetővé egyáltalán az internet használatát, de nem sokat törődött azzal, hogy figyelmeztesse a lakosokat az online félretájékoztatás és a hamis hírek veszélyére, pedig a mianmari hadsereg előszeretettel használta ezt az eszközt a rohingják üldözésében. Ezen túlmenően pedig a Facebook üzemeltetője nem ismerte a helyi belpolitikai, társadalmi helyzetet, nem alkalmazott elégséges számú, a helyi nyelveket ismerő moderátort arra, hogy töröljék a gyűlöletre szító bejegyzéseket.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Isten veled, Bajnok!

Ezzel a címmel búcsúzott Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán Csollány Szilvesztertől.

Műsorok

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kóbor Jánosra emlékezünk

Pénteki Napi aktuális című műsorunkban élőben kapcsoljuk a Szent István-bazilikát, ahol gyászmisét tartanak a legendás zenész emlékére.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!