2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Róháni: Gazdasági és egészségügyi terrorizmussal érnek fel az amerikai szankciók

Haszan Róháni iráni elnök szerint a hazája elleni amerikai büntetőintézkedések a nemzetközi jogba ütköznek, sőt, gazdasági és egészségügyi terrorizmussal érnek fel. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem különböztetheti meg hátrányosan Iránt azáltal, hogy nem segíti hitellel az új koronavírus-járvány elleni védekezésben, mert Washington megakadályozza ebben - tette hozzá az elnök szerdán.

  • Róháni: Gazdasági és egészségügyi terrorizmussal érnek fel az amerikai szankciók

Az iráni központi bank március 12-én közölte, hogy ötmilliárd dollár hitelt kért az IMF-től - annak sürgősségi alapjából - a járvány elleni közdelemre, az Egyesült Államok azonban - mint a valutaalap legjelentősebb befizetője - megakadályozta ezt. Sok nemzetközi jogvédő is azon az állásponton van, hogy az Egyesült Államoknak ebben a válságos időszakban kivételt kellene tennie, és felfüggeszteni az Irán elleni szankcióknak legalább egy részét, mert a büntetőintézkedések nagy mértékben akadályozzák Irán védekezőképességét a járvány ellen.

Róháni szerdán kormánya ülésén, amelyet közvetített a tévé, kijelentette: "felszólítom a nemzetközi közösséget, hogy teljesítse kötelezettségeit. Irán tagja az IMF-nek, nem különböztethet meg bennünket hátrányosan azáltal, hogy nem ad hitelt."

Egy meg nem nevezett IMF-tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a szervezet tárgyal Iránnal kérelméről, arról, hogy pontosan mihez van szüksége pénzügyi segítségre.

Amerikai tisztségviselők azt állítják, hogy az Egyesült Államok szankciói nem érintik Irán gyógyszerbeszerzését, és Washington többször felajánlott Teheránnak humanitárius segítséget a járványban.

Abbász Muszavi, a teheráni külügyminisztérium szóvivője hétfőn kijelentette: Irán soha nem fog segítséget kérni az Egyesült Államoktól a koronavírus elleni küzdelemben, ettől függetlenül Washingtonnak fel kellene oldania a büntetőintézkedéseit. Róháni pedig aznap este telefonon beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel, és kérte a segítségét annak érdekében, hogy az Egyesült Államok oldja fel az Irán elleni szankciókat.

A Közel-Keleten Iránban a legsúlyosabb a járványhelyzet.

Irán folytatja nukleáris programját a járvány okozta nehézségek ellenére is

Ali Akbár Szálehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője az állami tévének nyilatkozva azt mondta: a natanzi nukleáris létesítményben hamarosan urándúsító centrifugák új generációját helyezik üzembe.

Irán tavaly nyíltan elkezdte folytatni nukleáris programját arra hivatkozva, hogy az Egyesült Államok kivonult az e programról szóló hathatalmi egyezményből, és a többi részes nagyhatalom Teherán szerint nem segített neki a negatív hatások kiküszöbölésében. Mindazonáltal Irán mindig azt állította, hogy atomprogramja békés célú, és most is állítja, hogy teljesen nem adja fel a nagyhatalmakkal 2015-ben kötött megállapodást.

Szálehi azt állította szerdán, hogy a járvány kezdete óta a nukleáris program keretében egészségügyi felszereléseket is gyártottak.

Az egészségügyi minisztérium szerdán közölte a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb adatokat. Ezek szerint az újonnan megfertőzöttek száma 1997, amivel 67 286-ra nőt az összlétszámuk, de ebből csaknem 30 ezer meggyógyult már. A válságos állapotban lévők száma majdnem 4000. Az utóbbi egy napban 121-en életüket vesztették a Covid-19 betegségben, eddig összesen 4003-an.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!