2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Rengeteg ellentüntető várta Berlin utcáin a bevándorlásellenes AfD-t

Hír TV

2018. május 27., vasárnap 22:10, frissítve: vasárnap 22:28

Egy tüntetőre négy ellentüntető jutott Berlinben. A német fővárosban az Alternatíva Németországnak nevű radikális párt tiltakozott Angela Merkel migrációs politikája, a Willkommenskultur ellen.

Az AfD támogatói a Bundestag közelében gyülekeztek Berlinben. Ötezer embert vonzott a radikális párt tüntetése, amelyen Angela Merkel kancellár szerintük túlságosan befogadó migrációs politikája ellen tiltakoztak. Az AfD tavaly szeptemberben jutott be a német törvényhozásba, ahol 94 mandátumot szereztek meg a 709-ből.

 „A mi gyermekeink, a mi hazánk, a mi jövőnk: ezek miatt vagyunk itt, és csak a mi pártunk képviseli ezt a programot. A mi gyermekeink, a mi hazánk, a mi jövőnk. Ez a mi apáink és anyáink országa és szeretnénk olyannak megtartani, amilyennek mi örököltük” - hangoztatta az AfD elnöke, Alexander Gauland.

Néhány száz méterrel arrébb ellentüntetők gyülekeztek. Mintegy húszezren kiabálták, hogy nácik haza, és hogy Berlin utálja a szélsőjobbot. Helyszíni beszámolók szerint időnként túlkiabálták az AFD szónokait is. A két tábort rendőrök ezrei választották el egymástól.

„Azon a környéken ahol én élek, az utóbbi időben sok gyújtogatás történt olyan emberek ellen, akik kritizálták a szélsőjobbot. Tennünk kell azért, hogy megváltozzon a közhangulat Berlinben és egész Németországban, hogy ilyen esetek ne történhessenek meg” - mondta az egyik antifasiszta demonstráló. 

A német sajtó a napokban számolt be arról, hogy a választási kampányban az AfD azóta lemondott vezetősége orosz pénzen utazott Moszkvába. Még vizsgálják, hogy a támogatás illegális kampányfinanszírozásnak minősült-e.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!