2019. december 12.,
csütörtök, Gabriella napja

Rendőr-akadémia: az ellenzők is elcsendesedtek

2014. február 21., péntek 10:18, frissítve: péntek 10:46

Nagy többséggel támogatta az Európai Parlament illetékes szakbizottsága azt a kezdeményezést, hogy az Európai Rendőr-akadémia szeptembertől Budapesten működjön. Korábban Rui Tavares, portugál zöldpárti képviselő bírálta az ötletet, a fideszes képviselők szerint azonban mára az ellenzők is elcsendesedtek.

Az Európai Parlament állampolgári jogi-, bel- és igazságügyi bizottsága nagy többséggel támogatta azt az indítványt, hogy Budapestre költözzön az Európai Rendőr-akadémia. Az uniós ügynökségnek jelenleg Angliában van a székhelye, a britek azonban jelezték, hogy nem kívánják tovább működtetni. Az Európai Tanács javaslatára Budapestet jelölték ki új helyszínként az uniós belügyminiszterek, ehhez azonban parlamenti jóváhagyásra van szükség – számolt be a Hír TV brüsszeli tudósítója.

A bizottságban korábban többek között Rui Tavares zöldpárti képviselő is fenntartásait hangoztatta, mondván, a magyar kormány antidemokratikus döntéseket hoz, ezért nem a legjobb helyszín Budapest. A szavazáson Tavares már nem volt ott. A Fidesz politikusa szerint ez a vita már a múlté.

– Ebben a történetben levelet írtak a zöldek, amelyet a Magyarország-vitához kötötték, amely itt zajlott a parlamentben, talán egy módosító érkezett ehhez a jelentéshez a liberálisoktól, de az most egyértelműen kiderült, hogy senki nem akarja ezt összekötni, és nincs semmiféle többsége ennek az álláspontnak, úgyhogy ez most itt már tovább nem is merült föl – mondta Gál Kinga EP-képviselő.

A Hír Televízió tudósítójának Göncz Kinga, az MSZP európai parlamenti képviselője azt mondta, ő is támogatta ezt a döntést. Reményét fejezte ki, hogy a magyar kormány értékként kezeli a rendőr-akadémia ügyét, de hozzátette, ez nem a kormány demokráciateljesítményének elismerését jelenti. Amennyiben áprilisban az Európai Parlament többsége is támogatja a költözést, szeptemberben megkezdheti Budapesten a működését az Európai Rendőr-akadémia.

Forrás: Hír TV