2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Külföld

Megkezdődött a többéves pénzügyi keretről szóló rendkívüli uniós csúcstalálkozó

Kemény viták várhatók a délután kezdődő rendkívüli uniós csúcson Brüsszelben, ahol a következő 7 éves költségvetést tárgyalják az uniós állam -és kormányfők. Szokatlan módon az Európai Tanács elnöke csak a rendkívüli csúcs kezdő napját adta meg: terv szerint a tagállami vezetők addig fognak a tárgyalóasztalnál ülni, amíg meg nem állapodnak. Az Európai Bizottság elnöke szerint modern költségvetésre van szükség.

  • Megkezdődött a többéves pénzügyi keretről szóló rendkívüli uniós csúcstalálkozó

Délelőtt érkezett Brüsszelbe Orbán Viktor az uniós büdzséről rendezett rendkívüli csúcstalálkozóra. A miniszterelnököt az Európai Tanács elnöke fogadta. Charles Michel javaslata szerint az éves költségvetés 1094 milliárd euró lenne, ami a tagállamok bruttó nemzeti jövedelmének kevesebb mint 1,1 százaléka. Ez jelentős forrásmegvonást jelentene az eddig kedvezményezettek, így Magyarország számára, ezért a javaslatot a magyar miniszterelnök elfogadhatatlannak tartja.

„Minden adott ahhoz, hogy döntésre jussunk, azt gondolom, hogy fontos, hogy világosabban lássuk a helyzetet, remélem a következő napok elegendők lesznek ahhoz, hogy előrelépést tudjunk elérni”

- mondta a Tanács elnöke, aki hozzátette, a kompromisszumhoz vezető út utolsó lépései mindig a legnehezebbek.

Az Unió költségvetésének kérdése elsősorban azért kelt feszültséget a tagállamok között, mert az Egyesült Királyság kilépésével eleve kevesebb elosztható pénz marad. Ursula von der Leyen bizottsági elnök eközben a klímaváltozásra és a migrációs ügyekre is szeretne többet költeni. Erről számolt be Zöldhegyi Katalin, a Hír TV brüsszeli tudósítója.

Az Európai Tanács várakozásának ellenére sokak szerint, ha az álláspontokat sikerül is közelebb hozni, végleges döntés a mostani csúcstalálkozón nem fog születni. Ebben az esetben márciusban vagy áprilisban újabb rendkívüli találkozót tarthatnak a témában.

Merkel: Nem vagyunk megelégedve a jelenlegi költségvetés-tervezettel

Nem vagyunk megelégedve az elkövetkező hétéves időszak költségvetésének tervezetével - jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön Brüsszelben az Európai Uniónak a hétéves költségvetéséről tartandó rendkívüli csúcstalálkozójára érkezve. 

Hozzátette, hogy a nettó befizető államok között sem született még meg a közös állásfoglalás.

"Aktív szerepet fogunk vállalni abban, hogy megoldást találjunk a különbségek áthidalására, de nem biztos, hogy sikerülni fog. A helyzet elég összetett. Az uniónak meg kell felelni több elvárásnak, például a mezőgazdaságban dolgozók részéről, ugyanakkor a költségvetést modernizálni kell" - hangoztatta.

Merkel a többi között utalt arra, hogy a keletnémet tartományoknak még mindig szüksége van az uniós támogatásokra.

Von der Leyen: Modern költségvetésre van szükség

Modern költségvetésre van szükség, amely válaszol az Európai Unió előtt álló kihívásokra - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a 2021 utáni, hétéves uniós költségvetésről szóló brüsszeli EU-csúcstalálkozóra érkezve csütörtökön. 

Von der Leyen újságíróknak nyilatkozva kijelentette, ha Európa a jövőben jólétet akar lakosainak, akkor az innovációba és a fejlesztésbe kell befektetnie. Ezt a következő hétéves költségvetés vitáján a tagállami vezetőknek figyelembe kell venniük.

Szavai szerint csütörtökön "kemény és hosszú tárgyalás" várható.

A bizottsági elnök Charles Michel múlt héten nyilvánosságra került költségvetési javaslatát "jó kiindulópontnak" nevezte. Üdvözölte, hogy új alapok révén kívánja biztosítani a fosszilis energiahordozók kiváltását a zöld energiára, valamint azt, hogy első alaklommal biztosítana saját bevételi forrást a műanyaghulladék hozzájárulásokból, illetve a kibocsátás-kereskedelemből származó többletpénzek által.

Macron: Bármennyi időt vesz igénybe, ambiciózus költségvetésben kell megállapodnunk

Bármennyi időt vesz igénybe, ambiciózus költségvetésben kell megállapodnunk - jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök. 

Hozzátette, hogy ha "mindenkiben van egy kis hajlam a kompromisszumra, akkor a tagállamok megállapodhatnak".

"Lehet hogy ez pár órát, pár éjszakát, pár napot vesz igénybe. Én készen állok erre" - hangoztatta.

Kiemelte, hogy Franciaországot képviselve a mezőgazdasági forrásokért fog küzdeni, azért, hogy ezek a források azok is lehetővé tegyék a francia mezőgazdaságban dolgozóknak, hogy "minőségi árut termeljenek".

Emellett - mint fogalmazott -  több forrást kell fordítani a védelemre, a digitális fejlesztésre, és olyan oktatási projektekre, mint az Erasmus program.

A migráció mellett a költségvetés a fő témája az EU-csúcsnak. Zöldhegyi Katalin jelentkezett a legfrissebb fejleményekkel Brüsszelből: 

Kétoldalú megbeszéléseket kezdtek az uniós költségvetésről tárgyaló tagállami vezetők Brüsszelben

Kétoldalú megbeszélésekkel folytatódott csütörtök késő este Brüsszelben a rendkívüli EU-csúcstalálkozó, amelyen az uniós állam-, illetve kormányfők a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló hosszú távú uniós költségvetésről tárgyalnak - közölte az Európai Tanács elnökének szóvivője. 

Barend Leyts tájékoztatása szerint az uniós tagállamok vezetői az elmúlt órákban ismertették országaik álláspontját a következő hétéves költségvetéssel összefügésben. Ezt követően Charles Michel, a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke, valamint a tagországi vezetők egymás közötti egyeztetései kezdődtek meg. Ezek végeztével a csúcstalálkozó ismét 27-es körben folytatódik - írta.

A tárgyalás részleteit ismerő források arról számoltak be, hogy Charles Michel reményei szerint a kétoldalú tárgyalások közelebb hozzák az egyes tagországok egyelőre igen eltérő álláspontjait, ami lendíthet a tárgyalások menetén.

Arra számítanak, hogy a csúcsértekezlet csütörtöki napján nem születik megállapodás. Arról számoltak be azonban, hogy az újabb megbeszélések eredményeképpen Charles Michel még az éjszaka folyamán új költségvetési javaslatot ismertethet, amit tagállami vizsgálatot követően remények szerint pénteken akár el is fogadhatnak.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök a tanácskozás szünetében azt mondta, az eddigi egyeztetések előremutatóak.

Diplomáciai források szerint Mark Rutte holland miniszterelnök korábban úgy értékelte: a tanács elnökének az a  javaslata, amely az uniós pénzek kifizetését a jogállamiság kritériumainak betartásához kötné, nem elég szigorú, mivel az uniós támogatások felfüggesztéséről, vagy megvonásáról a tagállamok minősített többségi szavazással dönthetnének. Véleménye szerint erősebb eszközre van szükség a jogállamisággal kapcsolatos aggályok csökkentésé érdekében.

Kapcsolódó tartalmak:

EU-csúcs: Charles Michel már tárgyalt Orbán Viktorral

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Húsz éve minden európai választást megnyertünk. Mi vagyunk Magyarország és Európa legsikeresebb politikai közössége. Nem tűzhetünk ki kisebb célt, azt javaslom, nyerjük meg ezt is – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök abban a videóban, amelyet a közösségi oldalára töltött fel, és amely egy részlet a kormánypártok pénteki európai parlamenti kampánynyitóján elhangzott beszédből.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!