2019. március 24.,
vasárnap, Gábor, Karina napja

Rendeződhet Ankara és Washington viszonya

Hír TV

2018. október 12., péntek 15:16, frissítve: péntek 16:50

Az Egyesült Államok és Törökország közti diplomáciai feszültség feloldását várják a Törökországban kémkedésért fogva tartott amerikai lelkész szabadon engedésétől.

Az amerikai lelkészt a 2016-os, sikertelen katonai puccsban való részvétellel vádolják, ő azonban tagadja, hogy köze lett volna a hatalomátvételi kísérlethez. Ankara és Washington között megromlott a viszony, és az amerikai elnök többszöri kérése sem mozdította elő az ügyet, amely fokozott biztonsági intézkedések és jelentős média érdeklődés mellett zajlik Törökországban.

A 20 éve török földön élő Andrew Brunsont 2016 októberében tartóztatták le kémkedés vádjával, ez év júliusa óta pedig házi őrizetben van. A török hatóságok szerint a lelkész kurd fegyveres csoportokkal és az Erdogan elleni katonai puccs szervezésével vádolt Fethullah Gülen hitszónokkal is szoros kapcsolatban áll. Gülenhez hasonlóan, ezt Brunson is tagadja.

Washington követeli a lelkész szabadon bocsátását. A férfi fogva tartása diplomáciai feszültséget okozott Törökország és az Egyesült Államok között, Donald Trump Törökország elles megnyilvánulásai után az Egyesült Államok szankciókat is elrendelt, vámokat vetett ki a  török acél- és alumíniumárukra. Az ügy török szakértők szerint valószínűleg hamarosan megoldódik.