2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Remélhetőleg ma az összes gyerek kijut a thai barlangból

Hír TV

2018. július 10., kedd 11:32, frissítve: kedd 17:03

A tizenegyedik gyereket is épségben kihozták a thaiföldi barlangból. Így már csak két tinédzser és az edzőjük van a felszín alatt. Az elmúlt két napban nyolc másik társukat már kihozták, de a mentőcsapat ma szeretne végezni az akcióval, különben a vízszint emelkedése gondot okozhat.

Kedd reggel elindultak a mentőbúvárok a barlangban rekedt csapat utolsó tagjaiért. Akor még öten voltak lent, az ifi focicsapat négy tagja és az edzőjük. Az indulás pillanatairól Tesla és SpaceX tulajdonos Elon Musk tette közzé felvételt, aki szivattyúkat és egy ember nagyságú mini tengeralattjárót küldött a mentéshez, amivel végszükség esetén az úszni nem tudó fiúkat lehet kihozni.

„Hétfőn újabb négy fiút hoztunk a felszínre. Helyi idő szerint délelőtt 11-kor kezdtük a mentést és este 8-ra végeztünk vele. A kimentett fiúkat egy közeli kórházba szállítottuk. 100 százalékig biztosra veszem, hogy a mentés következő szakasza még jobban megy majd” – nyilatkozta Narongsak Osottanakorn, a mentés vezetője.

A kórházba szállított fiúkat elkülönítették a többi betegtől és speciális étekkel táplálják. Egyelőre a szüleiknek is csak üvegfalon keresztül integethettek egymásnak, mert a legyengült szervezetük fogékony lehet betegségekre.

„A kimentett fiúk első csoportja 14-16 éves volt, alacsony testhőmérséklettel, kihűlve érkeztek, kettejüknek tüdőbetegsége alakult ki, egyiküknek pedig a bokáján fertőződött el egy seb. A második csoport 12-14 éves fiúkból állt, ők is kihűlve és alacsony pulzussal érkeztek, gyógyszert és speciális ételeket kapnak és szerencsére láza senkinek nincs” – összegzett Jesada Chokdamrongsuk egészségügyi miniszter.

Az akcióban mostanra több mint ezer önkéntes vesz részt, köztük több mint száz búvár. Egy-egy gyereket legalább ketten kísérnek a felszínig. A csoportot a thai miniszterelnök miniszter is meglátogatta. 

„Arra számítunk, hogy semmi hiba nem jön közbe, és a nap végén bejelenthetjük, hogy a még lent lévő négy gyerek, az edző, illetve a kezdetektől velük lévő orvos és búvárok is felszínre jöttek” – bizakodott a mentés vezetője.

A mentéssel azért akarnak már kedden végezni, mert a monszun időszak miatt a barlang vízszintje bármikor elkezdhet emelkedni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!