2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Külföld

Rekordot dönthet az illegális bevándorlók száma Olaszországban az év végére

Az év végére minden korábbinál magasabbra, több mint 670 ezerre emelkedik az illegális bevándorlók száma Olaszországban egy olasz egyházi kutatóintézet csütörtökön közölt felmérése szerint. A felmérés ezt Róma nem megfelelő migrációs politikájának tulajdonítja.

  • Rekordot dönthet az illegális bevándorlók száma Olaszországban az év végére

A 2018 elején az illegális bevándorlók száma 530 ezer volt, azóta ez a szám fokozatosan emelkedik, és az idei esztendő végére meghaladhatja a 630 ezret.

Az adatok a Caritas katolikus segélyszervezet és az olasz valdens egyház támogatta Idos nevű kutatóintézet idei migrációs jelentésében szerepelnek. A felmérés készítői hangsúlyozták, hogy illegális bevándorlónak a tartózkodási engedély és stabil otthon nélküli migránsok számítanak, akik "a legalitás határán" élnek Olaszországban. Jelentős többségük a szabad ég alatt városok utcáin, üres és elfoglalt épületekben, vasútállomásokon, menhelyeken tölti az éjszakát. Megélhetésüket alkalmi munkákból tartják fenn.

A kutatás szerint az illegális bevándorlók számának növekedéséhez a korábbi és jelenlegi kormány migrációs politikája vezetett. 2018 előtt az olaszországi partokra érkezők majdnem automatikusan ideiglenes menekültstátuszhoz jutottak. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S)-Liga kormány idején 2018-ban - Matteo Salvini belügyminisztersége alatt - a kikötők lezárásával nyolcvan százalékkal csökkentek az érkezések. Az M5S-Liga tavalyi és idei migrációs intézkedései ezzel egy időben szigorították új menedékkérelmek kiadását és a lejárt korábbiak meghosszabbítását, amivel több tízezren illegális bevándorlónak minősültek.

A mostani M5S-Demokrata Párt (PD) kormány ugyan nem vezette be ismét a menedékkérelmek 2018 előtti rendszerét, ugyanakkor a kikötők megnyitásával növelte az érkezések számát.

A felmérés kiemeli, hogy az utóbbi hat év alatt alig emelkedett a letelepedett, tartózkodási engedéllyel Olaszországban élő és dolgozó bevándorlók száma, valamivel több mint 5,2 millióan ők a lakosság 8,7 százalékát teszik ki.

A letelepedett bevándorló családokban 2018-ban több mint 65 ezer gyermek született a tavalyi mintegy 440 ezres születési összlétszámban. A lakosság több mint egyharmada pedig 65 év feletti.

Az Olaszországban tartózkodó illegális bevándorlók - éveken át nem nyilvános - létszámát elsőként Silvio Berlusconi a Hajrá Olaszország (FI) elnöke említette a nyilvánosság előtt a 2018-as parlamenti választások kampányában, amikor fél millióra becsülte őket. Matteo Salvini volt belügyminisztersége alatt egy év alatt a harmadára esett vissza az érkező migránsok száma, és megkezdődött az illegális migránsok táborainak felszámolása. Utóbbit az olasz ügyészségek vizsgálatai is szorgalmazták, miután kiderült, hogy a 2000-től egymás után felállított táborokra szánt állami és EU-s források egy része humanitárius szervezetek és az olasz maffia zsebeibe jutottak.

A mostani római kormány terve az, hogy a szeptember végi máltai megállapodással az érkező illegális bevándorlókat szétossza a tagállamokban.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, az M5S vezetője szerint az állami migránsközpontokban valamivel több mint 100 ezer illegális bevándorló tartózkodik, ezek szerint a többiek az utcákon élnek. Di Maio meghirdette az illegális bevándorlók kitoloncolási programját, a program megvaklóítása mostanáig szintén nem kezdődött meg.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman amerikai nagykövet ismét kioktatja a kormányt és Putyin-pártisággal vádolja és bírálja Orbán Viktort a hétfői, Magyar Külügyi Intézetben elmondott beszéde miatt egy, a szerkesztőségünknek eljuttatott levelében, amelyben az AmCham Patrons vacsoráján elmondottakat írták le.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!