2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Rakétatámadásra figyelmeztette mobiljuk a hawaiiakat

Hír TV

2018. január 14., vasárnap 07:58, frissítve: vasárnap 10:04

Véletlenül rendeltek el általános riadót Hawaii szigetén. A helyiek mobiltelefonjaira egy rakétatámadásra figyelmeztető üzenetet küldött az állam katasztrófavédelmi hatósága, 38 perccel később azonban Twitter-üzenetben nyugtattak meg mindenkit, hogy csak vaklárma volt. Néhány óra múlva az is kiderült, hogy az egyik alkalmazott véletlenül rossz billentyűt nyomott le a műszakváltáskor. Hawaii-n azóta veszik a szokottnál is komolyabban a figyelmeztetéseket, hogy Észak-Korea olyan ballisztikus rakétát tesztelt, ami a számítások szerint elérheti az Egyesült Államok területét, így a csendes-óceáni szigetláncot is.

„Ballisztikus rakéta közelít Hawaii felé. Mindenki keressen menedéket. Ez nem gyakorlat” – Ilyen vészjelző üzeneteket kaptak Hawaii-szerte az emberek a mobiltelefonjukra a helyi katasztrófavédelmi hatóságtól, helyi idő szerint reggel 8-kor. A riasztást bemondták a tévében, a rádióban és a hangosbeszélőkön is.

18 perccel később mindössze emailen közölték, hogy mindez vaklárma volt. A riadóhelyzet lefújásáig 38 percet kellett várni, ezt már Twitteren közölte a hatóság. Ezalatt az idő alatt azonban kitört a pánik.

„Reggel ki akartunk menni a partra. Van egy két hónapos babánk, együtt volt az egész családunk. Amikor megjött a riasztás, nagyon megijedtünk. A szálloda 36.emeletén voltunk, és nem tudtuk, mit kell csinálni. Kétségbeestünk, felrángattuk a cipőnket, le akartunk jönni, de a recepción azt mondták, maradjunk a szobában. Még mindig ideges vagyok. 36 emelet magasan voltunk. A babát bevittük a fürdőszobába. Nem tudtuk, mi mást tehetnénk, ha futni kellett volna. Borzasztó reggel volt, a feleségem sírt, és nem tudtuk, mit csináljunk” – meséli egy turista.

A történteket a kormányzó tisztázta.

„Vizsgáljuk azokat az eseményeket, amik ehhez vezettek. Még sosem volt részem olyan katasztrófavédelmi helyzetben, amelynek során téves riasztás ment volna ki. Műszakváltáskor történt, van egy eljárás, amivel a rendszer működését ellenőrzik. Az egyik alkalmazott pedig rossz gombot nyomott meg” – közölte David Ige.

A katasztrófavédelem egyik vezetője azonban azt is hozzátette: a készenlétnek folyamatosnak kell lennie.

„Nagyon sajnálom, ez az én felelősségem, az én csapatom. Kérem, tartsák azonban észben, hogy a veszély valós. Ha a helyzet úgy adódik, Önöknek csak 12-13 percük van reagálni, kérem, ezt vegyék komolyan” – fogalmazott Vern Miyagi, a Hawaii Katasztrófavédelmi Ügynökség adminisztrátora.

Hawaiin fokozottan komolyan veszik a rakétafenyegetéseket, amióta Észak-Korea bejelentette, hogy olyan ballisztikus rakétával rendelkezik, amely képes elérni az Egyesült Államok területét, így a csendes-óceáni szigetországot is. Havaiin, ahová egy ilyen interkontinentális rakéta 20 perc alatt megérkezne, nyár óra tartanak polgári védelmi gyakorlatokat, és megszigorították a biztonsági intézkedéseket is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!