2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Rakétákkal lőttek izraeli katonákat

Hír TV

2018. május 10., csütörtök 07:36, frissítve: csütörtök 13:11

Szíriából lőtték rakétákkal a Golán-fennsíkon állomásozó izraeli katonákat. A húsz rakétából a légvédelem többet lelőtt, de a becsapódó lövegek is csak anyagi kárt okoztak. Izrael katonai szóvivője szerint az iráni al-Kudsz brigád mért csapást rájuk. A támadásra válaszul az izraeli légierő Damaszkusz közelében bombázott több célpontot.

Csütörtök hajnalban ismét izraeli harcigépek lőttek szíriai célpontokat. A damaszkuszi légvédelem több izraeli rakétát megsemmisített, de a szír állami tv szerint a fővárostól északra találat ért egy fegyverraktárat és egy radart.

A zsidó állam ezzel válaszolt arra, hogy éjjel a Golán-fennsíkon lévő izraeli hadállásokra lőttek Szíria területéről. Az akcióban nem halt meg senki, több rakétát a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer szedett le. Izrael szerint a támadást az iráni Forradalmi Gárda külföldi hadműveletekért felelős része követte el.

Az Oroszországban tárgyaló izraeli kormányfő szerint önvédelemről van szó.

Bemutattam Izrael kötelezettségét és jogát arra, hogy megvédje magát a szír területről érkező iráni agresszióval szemben. Az irániak kinyilvánították szándékukat, hogy megtámadnak bennünket. Azzal a határozott céllal próbálnak meg haderőt és fegyvereket áthelyezni, hogy megtámadják Izrael államot, stratégiájuk célja, hogy megsemmisítsék Izraelt - hangoztatta Benjamin Netanjahu.

A Golán-fennsíkon az izraeli egységek továbbra is harckészültségben vannak, a civileket felszólították, húzódjanak az óvóhelyekre.

Tegnap nagyon derűlátó voltam. ma már nem annyira, ismerem a realitásokat. Nem az új-zélandi-ausztrál határ mellett lakom, hanem Szíriára és Libanonra nézünk innen. Ez a valóság, amelyet együtt az izraeli hadsereggel együtt legyőzünk - mondta ez az izraeli lakos.

Szakértők további a hadműveletre számítanak.

Szerintem a harcok folyatódnak. Izrael folytatja a Szíriában lévő célpontok támadását. Izrael katonailag fölénnyel bír, és szabadon végrehajthatja azokat a támadásokat. Sajtójelentések szerint az irániak már tervezik az Izrael elleni válaszcsapásokat, előbb vagy utóbb északon izraeli katonai célpontokat támadnak. Azokat valószínűleg a Szíriában tevékenykedő síita milícia hajtja majd végre, Izrael pedig megtorolja majd - mondta Gary Samore, volt Fehér házi tanácsadó.

Az izraeli légierő először kedd este, néhány órával azután bombázott Damaszkusz közeli célpontokat, hogy az amerikai elnök felmondta az iráni atomalkut. A 15 halott között 8, a szír kormányerőket támogató iráni fegyveres is volt.

Az eseményeket a Hír TV külpolitikai szakértője elemezte:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!