2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Rajoy: Nem lehet tárgyalni a katalán függetlenségről

,

2017. október 12., csütörtök 08:00, frissítve: csütörtök 18:55

Nagyszabású katonai parádéval ünnepelte Spanyolország Amerika felfedezését Madridban. Az ünnep egyúttal alkalmat adott a spanyoloknak arra, hogy kiálljanak országuk egysége mellett. A légi bemutatón részt vevő egyik vadászrepülő lezuhant hazatérés közben, a pilóta életét vesztette. Közben a katalán parlament szóvivője közölte: nem fogják szó nélkül hagyni, ha Spanyolország felfüggeszti autonómiájukat.

Ágyúlövésekkel ünnepelték a spanyolok október 12-ét Madridban. Ezen a napon általában arra emlékeznek a spanyol nyelvű országok, hogy Kolumbusz Kristóf 1492-ben elérte az amerikai kontinenst. Most viszont arra használták fel az ünnepet, hogy kiálljanak az egységes Spanyolország mellett. Az utak mentén összegyűlt tömeg spanyol zászlókat lobogtatott, miközben nemzeti színekbe öltözött ejtőernyősök potyogtak az égből. A levegőben a légierő hetvennyolc repülőgépe és helikoptere tartott bemutatót, a földön pedig lovasok és gyalogos alakulatok masíroztak – az egyik még egy kecskét is beállított a menetbe. A parádén megjelent VI. Fülöp király és Mariano Rajoy kormányfő is.

Egy nappal korábban a miniszterelnök a parlamentben is kiállt Spanyolország egysége mellett: kijelentette, hogy Katalónia függetlenségéről nem lehet tárgyalni. Az alkotmány értelmében ugyanis az ország területi egységének megváltozásáról nem dönthet egy régió.

Mariano Rajoy egyúttal határidőt szabott a katalán kormánynak arra, hogy tisztázza: kikiáltotta vagy sem az autonóm közösség függetlenségét kedden.

„Ha igen a válasz vagy nem érkezik válasz, akkor Puigdemont urat megkérjük, hogy vonja vissza az úgynevezett függetlenségi nyilatkozatot. A kérdésre hétfő reggel tíz óráig kell választ adnia” – jelentette ki a spanyol kormányfő.

A madridi kormány a katalán választól függően dönthet majd arról, hogy alkalmazza-e az alkotmány 155-ös cikkelyét. Ez lehetőséget ad Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére. A régiónak jelenleg autonóm közösségi státusa van Spanyolországon belül.

A katalán parlament elnöke figyelmeztette Madridot, hogy meg fogják védeni önrendelkezésüket. „A 155-ös cikkely hatása pont ellentétes lenne a spanyol kormány szándékaival. Az elnyomással nem lehetett megállítani a katalán demokratikus folyamatot, a 155-ös cikkely alkalmazása csak mélyítené a problémát. Biztos vagyok abban, hogy sok ember kész megvédeni Katalónia önrendelkezését” – mondta Carme Forcadell.

Kedden Carles Puigdemont katalán elnök azt mondta: bár a közösség elnyerte a jogot a függetlenedésre, a kikiáltást néhány hétre elhalasztják, és tárgyalásokat kezdeményeznek Madriddal. A katalán parlamenti képviselők egy része ugyan aláírta a függetlenségi nyilatkozatot, végrehajtását a közösség elnöke felfüggesztette.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!