2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Putyinnak hálálkodott a szíriai államfő

Hír TV

2017. november 21., kedd 19:16, frissítve: kedd 20:12

Köszönetet mondani ment tegnap Putyin orosz elnökhöz a szíriai államfő. A kétéves orosz katonai beavatkozás eredményeképpen a szíriai rezsim nem omlott össze, Bassár el-Aszad továbbra is a nemzetközi politika tényezője marad. Moszkva új javaslattal állt elő a szíriai rendezésre, és ennek Washington nem túlságosan örül.

Egy hálás szíriai elnök tett látogatást Vlagyimir Putyinnál Szocsiban. Bassár el-Aszadnak van miért köszönetet mondania, orosz segítség nélkül régen megbukott volna. A két politikus két éve találkozott utoljára, néhány héttel azután, hogy az oroszok Aszad mellé álltak a szíriai polgárháborúban. A felkelők és a kormány között orosz vezénylettel nemzetközi béketárgyalások indultak, a másik nagy ellenfél, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet pedig mára elveszítette utolsó szíriai és iraki bázisát is. Putyin és Aszad büszkén nyugtázta, hogy a katonai után eljött a politikai megoldások ideje. Az oroszok össznépi kongresszust hívnának össze Szíriában, valamennyi párt, illetve nemzetiség részvételével. Szíria lakosságának 6%-a kurd, 2%-a pedig örmény.

A legfontosabb kérdés természetesen, miután sikerült legyőznünk a terroristákat, hogy miként tudunk egy hosszú távú békés megoldást találni a szíriai helyzetre. Én a politikai folyamat alapvető elveit szeretném megvitatni a felekkel – hangoztatta Putyin.

2017-ben már Szocsiban előszobáztatják a közel-keleti rendezés szereplőit, nem Washingtonban. A héten a Fekete-tenger partjára várja Putyin a török, majd az iráni elnököt, esetleg a katari emírt is.

Reméljük, hogy Oroszországnak sikerül elérnie azt, amit a konfliktus elejétől hangoztat, miszerint nem engedi meg a külföldi erők beavatkozását a szíriai politikai folyamatokba – mondta Aszad.

A régi és az új szövetséges, Teherán és Moszkva szavatolja Szíria függetlenségét, ugyanakkor Törökország, az Egyesült Államok, az Öböl menti arab államok és Izrael éppen arra mutatnak rá, hogy az Aszad-rezsim mára az oroszok és az irániak bábállama lett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!