2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Putyin: Törékeny világban élünk

Hír TV

2018. május 9., szerda 20:15

Vlagyimir Putyin szerint Oroszország párbeszédre törekszik minden globális biztonsági kérdésben. Az orosz elnök a győzelem napján rendezett katonai felvonuláson beszélt. Az ünnepségen részt vett a szerb és az izraeli miniszterelnök is.

A kommunista időket idézte a katonai parádé a Vörös téren. Idén nem mutattak be olyan katonai fejlesztést, amire itt csodálkozott volna rá a világ, de Kreml tövében így is megjelentek a legfejlettebb ballisztikus rakéták, bombaszállító drónok és lánctalpasok, minden mennyiségben. Vlagyimir Putyin az év elején hirdette meg az orosz hadsereg modernizációját. 2027-ig lecserélik a régi szovjet eszközöket. Átszámítva 80 ezer milliárd forintot költenek el 8 év alatt. Putyin szerint a katonai fejlesztések a békéhez kellenek és nem háborúzni.

„Tisztában vagyunk napjaink fenyegetéseivel. Az emberiségnek muszáj elismernie, milyen törékeny világban élünk. A stabilitás alapja a bizalom és a tisztelet. Oroszország minden globális kérdésben nyitott a párbeszédre. Nekünk is érdekünk, hogy konstruktív partnerek legyünk a bolygó minden, minket érintő kérdésében” - szónokolt Putyin.

A Győzelmi napi ünnepségen a 2. világháború katonai áldozataira és a náci Németország legyőzésére emlékeznek. Korábban nyugati vezetők is rendszeres vendégeskedtek a parádén, de az ukrajnai és szíriai háborúk, illetve az oroszok kelet-európai fenyegetése miatt az európai vezetők már távol maradnak a parádétól.

Idén Alexander Vucic szerb elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök volt sztárvendég. Nekik és a veteránoknak Putyin fogadást is adott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!