2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Putyin szemmel tartja az orosz hitelből épített atomerőműveket

Hír TV

2018. április 3., kedd 18:28, frissítve: kedd 19:21

Az orosz elnök Ankarában a törökországi beruházás első szakaszának átadóján Recep Tayyip Erdogan török elnökkel találkozott. A szerződés részletei titkosak, de azt már tudni, hogy a Roszatom a tervezett 2023-as határidőre nem készül el az építkezéssel.

Illiberális álom: lovas felvezetéssel a lezárt városon keresztül, tisztelgő sorfal között fogadták Vlagyimir Putyint Ankarában. Az orosz elnök újraválasztása óta először jár külföldön. Azért ment, hogy átadja az első török atomerőmű első blokkjának az épületét, amelyet az oroszok építenek 2010 óta.

„Ha az erőmű valamennyi reaktora működőképes lesz, akkor Törökország energiaszükségletének tíz százalékát fogja biztosítani. Ez azt jelenti, hogy csökken a függőségünk az olajtól, gáztól és széntől, ami nemzeti érdek” – mondta Erdogan.

Az erőmű húszmilliárd dollárba kerül, aminek a felét az oroszok hitelezik. A részletek nem ismertek, a szerződés titkos, Törökországban és Oroszországban független sajtó sincs, amely az állami korrupcióval foglalkozni merne. Pakshoz képest különbség, hogy az elkészült erőmű negyvenkilenc százalékban orosz tulajdonban lesz.

„Ideje volt, hogy az országaink félretegyék a hagyományos gyanakvást és ellenséges viszonyt, és az eddiginél szorosabban együttműködjünk a biztonságunkat érintő regionális kérdésekben” – fogalmazott Putyin.

Az orosz és török elnök mellé szerdán az iráni elnök is csatlakozik, hogy a szíriai rendezésről tárgyaljanak. Az orosz és az iráni hadsereg is a népirtással vádolt Bassár el-Aszad szír elnököt támogatja. A törökök korábban Aszad-ellenesek voltak, de mostanra a rezsim fenntartását a kisebbik rossznak tartják Szíria feldarabolásánál és egy független Kurdisztán létrejötténél. Az orosz–török közeledést jelzi, hogy Ankara kétmilliárd dollárért vásárol a legmodernebb orosz rakétaelhárító rendszerből, miközben az ország a NATO tagja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!