2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Putyin soha nem látott erőfeszítéseket tehetett Trump győzelméért

Hír TV

2018. május 17., csütörtök 08:51, frissítve: csütörtök 11:36

Az orosz elnök maga rendelte el a beavatkozást a 2016-os amerikai elnökválasztásba - az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága szerint. A testületet vezető republikánus és demokrata párti szenátorok közös közleménye szerint Vlagyimir Putyin soha nem látott erőfeszítést tett azért, hogy Donald Trumpot segítse Hillary Clintonnal szemben. A testület tegnap hallgatta meg a nemzeti hírszerzési igazgatót, és a CIA volt vezetőjét is.

„Az oroszok utáni boszorkányüldözés elvesztette hitelét. A képviselőház hírszerzési bizottsága nem talált jeleket az oroszokkal való összejátszásra” – Donald Trump néhány napja magabiztosan posztolta üzenetét. Azzal takarózik, hogy áprilisban a képviselőházi hírszerző bizottságban többségben lévő republikánusok jelentésükben azt állították: nincs bizonyíték arra, hogy Trump kampánystábjának tagjai kapcsolatban álltak volna oroszokkal a választás manipulálása érdekében.

A politikai-jogi csatározás szerdán folytatódott: most a szenátus hírszerzési bizottsága zárta le vizsgálatát, és homlokegyenesen más következtetésre jutott. A hírszerzési vezetők meghallgatása után a szenátorok úgy látják: bizonyított, hogy Putyin elnök személyes utasítására az oroszok beavatkoztak az elnökválasztásra Trump esélyeit növelve és Hillary Clinton kampányát gyengítve.

Az orosz befolyást vizsgáló harmadik nyomozást egy különleges ügyész, Robert Mueller csapata vezeti, eddig Trump három volt emberén találtak fogást, de további vádemelések is várhatók. A vizsgálat nemcsak Trump kampánystábjának orosz-kapcsolatát veszi górcső alá, de az igazságszolgáltatás akadályozását is: Trump tavaly vélhetően azért menesztette James Comey FBI-igazgatót, mert a szövetségi nyomozók elkezdték felgöngyölíteni a szálakat Trump körében.

Trump és az orosz kormányzat tagadja, hogy lett volna bármilyen összejátszás közöttük a 2016-os elnökválasztási kampányban. Az elnök azzal vádolja a hírszerzési ügynökségeket, hogy egyes vezetői politikai megbízatást teljesítenek a megbuktatására. A három szálon futó nyomozás fejleményei komoly károkat okozhatnak a republikánus pártnak az idén ősszel esedékes félidő kongresszusi választásokon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!