2024. 09. 12. Csütörtök Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Külföld

Putyin: Örményország ne legyen második Ukrajna

Mindenki azt várta volna, hogy Vlagyimir Putyin a súlyosbodó kurszki helyzet, az ukrán hadsereg nagyszabású akciója miatt a délnyugat-oroszországi térségbe utazik. Ehelyett Bakuba irányította az elnöki különgépet, mintha demonstrálni akarná, hogy a kurszki ukrán betörést nem tartja stratégiailag fontos fejleménynek. Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban Ilham Alijev azeri elnök tárt karokkal fogadta, jelezve, érti, hogy mindkét országnak most szüksége van a másikra.

  • Putyin: Örményország ne legyen második Ukrajna

Oroszország az elvarratlan dél-kaukázusi szálakkal, Hegyi Karabah kapcsán a továbbra is parázsló azerbajdzsáni–örményországi feszültséggel, a NATO, az EU és az érdekeiket megtestesítő Jereván vezetőinek tett ajánlataival kockára teszi, hogy a térség átcsúszik a Nyugat ellenőrzési szférájába. Putyin nem engedheti meg, hogy Örményországból újabb Ukrajna legyen.

Oroszország az utóbbi időben vesztett dél-kaukázusi befolyásából. Azerbajdzsáni látogatása során Putyin megerősítette, hogy Moszkva érdekelt a régió ügyeiben – és Bakuban nyitott ajtókra talált

– írta a tekintélyes német konzervatív napilap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)

Azerbajdzsánnak sem hiányzik egy potenciális NATO-tag a szomszédban, megerősödő hadsereggel és egy hatalmas nyugati szövetségessel a háta mögött. A NATO-előőrs Franciaország katonai támogatáscsomaggal jelentkezett be Jerevánban. (Az örmény hadsereg felszerelésének legalább 90 százaléka ma is szovjet-orosz eredetű). A régióban tart a nyugati–orosz diplomáciai kiszorítósdi. Mielőtt Putyin Bakuba utazott, Ilham Alijev azeri elnök 2024. júniusban Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetést.  

Örményországban revanshangulat, Moszkva-ellenesség érződik. 

Átadták Karabahot Bakunak, és most emlékeztetik az azerieket, hogy cserébe ezért mit várnak el

– kommentálta a Putyin-utat Gagik Melkonian parlamenti képviselő a Szabad Európa/Szabadság (RFE/RL) amerikai médiacsoport örmény nyelvű kiadványában.

Miután a nyugati szövetség a korábbi régiós favoritnál, Grúziánál nem érte el a várt eredményt, most Jerevánt vették célba. Tbiliszi, amely korábban az EU-NATO tagság egyik legerősebb várományosa volt, most váratlanul visszaszorult. Mindez Moszkva figyelmét sem kerülte el. 

Az azeriek viszont rájöhettek, hogy az eddigi „egyenlő távolságtartás Moszkvától és Brüsszeltől” politikája egyre kockázatosabb, és érdemes kissé közelebb húzódni Oroszországhoz.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Zelenszkij újból elutasított egy béketervet

Zelenszkij újból elutasított egy béketervet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök destruktívnak nevezte és elutasította a kínai-brazil béketervet, mivel szerinte az nem több egy politikai nyilatkozatnál, amelyet ráadásul nem egyeztettek Ukrajnával.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!